Afbeelding

Toekan strijkt neer in Uden

Column 30 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83646]

- Het is 24 december; wat zegt de ene kalkoen tegen de andere kalkoen? Hou je taai.
- Wat is de overeenkomst tussen een kerstkaart en een directeur van een noodlijdend bedrijf?
Ze worden allebei net iets te laat bezorgd (sorry voor dit misplaatst grapje, postbode Ton).
- Waarom krijgt voetbalclub Willem 2 zoveel bezoek deze dagen? Met kerst bezoek je de
minder bedeelden.

Ik heb vorig jaar het kerstdiner bij mijn neef Niko in Vortum Mullem mogen genieten. Zo’n kleine 6 uur hebben we die avond aan tafel gezeten omdat we de groente en de aardappelen steeds over het netje moesten tillen. Achteraf bleek een viergangen maaltijd niet echt handig als je alleen maar een pingpongtafel hebt. Het was allemaal erg verrassend en ook nog ‘s vegetarisch. “Sorry”, zei Niko “ons konijn bleek ineens karate te kunnen, ik kreeg hem niet te pakken.” En het jaar daarvoor was ook al geen succes. Toen was de ketchup op en kreeg Niko ineens een moment van grote spirituele betekenis: hij goot een fles whiskey in één teug achterover. Later die avond, toen we net voor de nachtmis langs een aparte schaal voor de zieken liepen heb ik nog geprobeerd om Niko tegen te houden … maar alles kwam er uit.

Over drie jaar is de ellende voorbij. Dan neem ik Niko mee naar Motel Slabroek, de nieuwe Van der Valk bij Uden. We parkeren dan in de garage onder de Bavaria Music Hall, het huidige Bar Rouge. Via de Peerenboom winkelpromenade lopen we dan naar de Hellegers restaurantvleugel. Daar kiezen we een tafeltje met uitzicht op Het Nieuwe Land van Hullie en de 80 meter hoge kerstboom van de Vrije Teugel. We bestellen de grootste jachtschotel die ze hebben: een compleet gegrild Schots rendier uit de Maashorst. En daarna duiken we linea recta het nieuwe Holland Casino in, “van Genoegen tot Genugten”. Mijn neef Niko mag ondertussen zoveel drinken als hij wil, want van het gokpaleis naar de intensiv care van Ziekenhuis Bernhoven is niet meer dan 3 minuten … per brancard.

Nee, ik zie die nieuwe Van der Valk wel zitten. Ik heb me jaren verzet tegen al die megalomane plannen voor Uden Noord. Maar nou weet ik, het verwijderen van die 20 gezinnen, het gedraaikont over de exploitatie van het nieuwe Bernhoven gebouw, het terugdraaien van allerlei beloftes wat betreft het fietsverkeer … het is het allemaal dubbel en dwars waard geweest. Uden krijgt eindelijk de kers op zijn eigen appelmoes! Vrolijk kerstfeest!

Een compleet gegrild weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk[/h2

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant