Afbeelding

‘In 1600 waren we al in Uden’

Opmerkelijk 59 keer gelezen
UDEN – ‘Familieband door de eeuwen’, zo heet het nieuwste boek van Harrie van den Elsen, de man die 22 jaar wethouder van Uden was, heeft de geschiedenis van zijn eigen familie onderzocht, van zowel zijn vaders als zijn moeders kant. “Echte Ujese families”, vertelt Harrie. “Ik kom bij de Van den Elsens terug tot in 1600 en toen leefden wij in deze omgeving.”

[image=159346]

Lang niet alle nazaten van Jan van den Elsen (van De Hoeven) en Nel van Boxtel (van Bedaf) konden zondag aanwezig zijn bij de reünie in de showroom van Ford Van den Elsen. Door de sneeuw natuurlijk, maar ook doordat er nog wat Van den Elsens in het buitenland wonen. “De Van den Elsens waren nomade-achtig’, vertelde Harrie tijdens de presentatie van zijn boek. “Na de oorlog gingen velen met tientallen emigreren, maar voor velen was het ginder niet te harden. De Van den Elsens waren nogal taai en hebben het meestal wel gehaald.”
De schrijver wees op een wereldkaart aan de muur en vertelde over de familieleden overzees die ook allemaal hoofdrolspelers in zijn boek zijn geworden. Tinie van den Elsen bijvoorbeeld, die naar Canada vertrok. “Tinie wilde trouwen met een meisje van Van Zutphen. Hij ging al vast kijken, en zou een jaar later terug komen om haar te halen, maar ze zei: ‘Ik ga niet meer mee’ en hij moest weer op zoek.”
Een klein drama slechts, want Tinie zocht, vond, emigreerde alsnog en kreeg ginder vijf kinderen.

[image=159349]

Computer
Vijf jaar heeft de oud-wethouder over zijn boek gedaan. “Aanvankelijk ging het moeilijk, maar sinds een jaar of drie heb ik de computer en zo heb ik al die familieleden wereldwijd kunnen bereiken.”Het boek is een echte familiekroniek geworden, vol kleurenfoto’s, mooie verhalen en een stevige kaft, zodat het nog lang mee kan in de familie: “Het boek heeft ook een open einde. Het nageslacht kan er nog aan toevoegen!”
Het boek ligt niet in de winkel, maar wie het wil zien, weet Harrie van den Elsen natuurlijk wel te vinden. De man die door de lezers van het Udens Weekblad in 1999 verkozen werd tot ‘Udenaar van de eeuw’ is er nog steeds en zijn hoofd is helder. “Ik volg de politiek nog wel, maar ik heb geen aanwijzingen. Die accepteerde ik vroeger ook niet van oudere heren. Ze slaan de plank nu en dan weleens mis, maar ze doen hun best.”
Maar ze houden het geen 22 jaar meer vol, weet ook Harrie: “Tegenwoordig willen ze teveel veranderen. Het langdurig besturen is daarom van de verleden tijd.”

[image=159348]

[image=159347]

[image=159350]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant