Afbeelding

'Verdienstelijk Udenaar krijgt meer cachet'

Carnaval 152 keer gelezen
UDEN – Een nieuw in het leven geroepen commissie gaat de verkiezing van de ‘Verdienstelijk Udenaar’ meer cachet geven. Een van de veranderingen is dat de Udense bevolking zelf kandidaten aan mag dragen. De commissie wordt gevormd door René Jetten, Koen Hehenkamp, Anton van Donzel en Jac Kriek.

[image=158403]

“Het idee ontstond om de Verdienstelijk Udenaar op een andere manier te kiezen en de persoon nog meer te eren en op een voetstuk te plaatsen”, vertelt René Jetten van de commissie die zelfstandig operereert maar wel onder auspiciën van de Knoerissen valt.
Volgens Jetten wordt de volgende Verdienstelijk Udenaar niet meer tijdens een pronkzitting in het zonnetje gezet maar tijdens het 55+ Bal. “De Verdienstelijk Udenaar komt ook uit deze doelgroep. Ik bedoel, iemand van 25 jaar kan nog geen Verdienstelijk Udenaar zijn. Bovendien is het publiek van het 55+ Bal bekend met de Verdienstelijk Udenaar.” Anton van Donzel, voorzitter van de KBO, bevestigt de woorden van Jetten. “De KBO heeft 2300 leden. De meesten kennen de Verdienstelijk Udenaar of hebben hem of haar gekend.”
Volgens Koen Hehenkamp past de nieuwe opzet van de verkiezing bij het 55+ Bal. “De goede doelgroep en de juiste entourage.” Jac Kriek heeft zich specifiek beziggehouden met de criteria waaraan een Verdienstelijk Udenaar moet voldoen. “Hij of zij moet een schaap met vijf poten zijn, altijd actief. Nooit is iets teveel. Hij cijfert zichzelf weg en staat altijd klaar voor anderen. En dat natuurlijk onbetaald, zonder aanziens des persoons. Iedereen mag kandidaten aandragen. De commissie heeft uiteindelijk de beslissende stem.”
“Het moet iemand zijn die het ook echt gegund wordt. Die een breed draagvlak heeft”, vult Hehenkamp aan.
De nieuwe Verdienstelijk Udenaar wordt nummer 85 van een imposante lijst. “Natuurlijk wordt de verkiezing nog geen 84 jaar gehouden, maar er waren jaren dat er wel vier tegelijk werden gekozen”, legt René Jetten uit.

Stamtafel
Tijdens het 55+ Bal komt er een stamtafel te staan voor de Verdienstelijk Udenaren. “De laatste elf Verdienstelijk Udenaren mogen hier met hun partner plaatsnemen. Zo worden ze, eigenlijk net als de Knoergoeie Brabanders, wat meer in de schijnwerpers gezet”, vertelt Dennis van de Donk, bestuurslid Communicatie van de Knoerissen. “Bovendien krijgt de nieuwe Verdienstelijk Udenaar een mooi beeld, dat gemaakt wordt door de Udense kunstenaar Ton Jansen. Dit is een wisseltrofee. Ook krijgt de Verdienstelijk Udenaar de ‘speld van verdienste’, een replika van het beeld.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant