Afbeelding

Te koop: roestige droomboot

Opmerkelijk 93 keer gelezen
[image=158399]

Wat ligt die boot daar in Volkel te verroesten?
“Dat moet!”, vertelt de bouwer Wim de Groot. “Door de roest krijg je bergjes en dalen waar de verf in tussen gaat zitten. Als het spiegelglad is kun je de verf er zo met je nagel afhalen.”
Maar toch, de boot ligt wel figuurlijk te verroesten.
“Het was mijn droom om rond mijn 55ste jaar dat ding op de Middellandse zee te leggen en dan met mijn vrouw rond te trekken. Het is een hele grote boot. Je kunt er gewoon op wonen!”
Het is er door gezondheid en dergelijke niet van gekomen en Wim is inmiddels 64. Zijn vrouw Rita is sinds zaterdag zelfs 65.
Een droom aan diggelen? “Nee, een andere droom is het woonhuis bouwen.”
Een huis met ook nog een showroom er onder. Want de twee hebben een eigen bedrijf. ”We verkopen alles op lasgebied. Lasmachines, lashandschoenen, slijpschijven.”
Dus ook geen tijd om om de boot af te maken?
“Je moet wel realist zijn”, knikt Wim. “Je wordt ouder, dat voel je. Je kunt niet meer wat je eerst kon. Mijn kop staat nou naar het huis, de winkel en de loods klaar te maken. Ik doe alles zelf, hè.”
Ook de boot is eigen werk van Wim die bij de marine zat.
“Van mijn nummer hè. Boven water en onder water. Het is onze zoon, die op de zeevaartschool zat, die me zo ver kreeg om boten te gaan bouwen. Officieel ben ik ook botenbouwer. Nee, in Volkel is er geen markt voor boten! Helemaal niet. Het zijn zandhazen.”
Lastechnisch is er meer te verdienen in Volkel en Rita en Wim denken er niet aan om met pensioen gaan.
“Nee, het bedrijf gaat door, dat is nog meer dan onze hobby. We zijn graag met mensen bezig. Gemoedelijk op zijn Brabants. Het gaat ons in eerst instantie niet om geld. Het gaat er om om bezig te zijn en sociaal betrokken te zijn.”
Maar het water trok de twee ook en in de loods ligt nóg een boot.
“Daar hebben we altijd mee gevaren en daar is het idee uit gekomen om zo’n grote boot te bouwen. Op het water heb je vrijheid. Staat het je niet aan dan licht je het ankertje en je bent weg.”
Maar ook de boot in de schuur is te koop, want de twee gaan echt niet meer varen. Hoe zouden ze de mensen in Volkel ook kunnen missen?
Nee, de roestige woonboot mag weg. “We hebben geschat, met interieur en motoren ben je nog ongeveer 60.000 euro kwijt, maar dan moet je wel alles zelf doen”, vertelt Rita. “Iemand uit Veghel wou hem hebben voor 15.000 euro en in de tuin zetten, maar de buren wilden dat niet en toen wilde hij een loods hebben. ‘Ja, een boot mét een loods kunnen we u niet geven’.”
De oud ijzerboer is geen optie?
“Weet je wel hoeveel uren Wim hier in heeft gestoken?”, zegt Rita verontwaardigd.
Wim is ook overtuigd van de kwaliteit van zijn voormalige droomboot.
“Iemand die er verstand van heeft zal zeggen ’potverdorie! Hier hoeft praktisch geen plamuur meer op!’
En een metaalman ziet meteen: ‘die boot is strak!’”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant