Afbeelding

'We voldoen aan de hoogste normen'

Gezondheid 41 keer gelezen
UDEN – Alleen voor de foto doet dokter Bruins zijn witte jas aan, want vandaag heeft hij géén spreekuur en is hij vooral directeur. Een trotse directeur, want hét keurmerk is binnen. Hun DermaPark, waarvoor dermatologen Frank Bruins en Kees-Peter de Roos ziekenhuis Bernhoven verlieten, ontvangt morgen het ZKN-certificaat.

[image=158395]

Wat is ZKN?
“ZKN staat voor Zelfstandige Klinieken Nederland.”

En hun keurmerk is belangrijk?
“Ja, als je niet in een ziekenhuis werkt, maar een zelfstandig behandelcentrum bent, is het voor een buitenstaander niet goed duidelijk wat voor status zo’n kliniek heeft. Hoe goed is dat nou?”

Jullie doen hetzelfde als in het ziekenhuis?
“Meer zelfs! Je wordt hier hoofdzakelijk behandeld voor huidkanker, spataders en huidziekten als psoriasis, eczeem, acne en moedervlekken.”

Kun je zo binnenlopen?
“Je moet hier, net als in het ziekenhuis, een verwijskaart van je huisarts hebben. Je gang is: ‘goh, ik heb iets aan mijn huid, ik ga naar de huisarts’ en met de huisarts samen bepaal je waar je heen gaat.”

Bepaalt de zorgverzekeraar dat niet?
“Nog steeds niet, ook al zijn we goedkoper dan het ziekenhuis. De patiënt merkt daar overigens niets van, want het valt in zijn verzekering.”

Waarom zijn jullie goedkoper?
“Er gaat in het ziekenhuis veel geld verloren in het management. Wij zijn onze eigen directeur. We doen niet alleen spreekuur, maar runnen daarbij onze business.”

Dat bevalt goed?
“Ja, we kunnen zelf onze beslissingen nemen over investeringen. Als we in nieuwe apparatuur willen investeren, hebben we het tien minuten over de kostprijs, het terugverdientraject en je zegt: ‘ja we doen het’. In het ziekenhuis was het jarenlang ‘vechten’, want iedereen wilde natuurlijk geld uit die zelfde pot. Ik wilde altijd graag in een ziekenhuis werken, omdat ik dat leuk vind, zo’n bijenkorf aan activiteiten. Maar het voelde ook benauwd aan in het ziekenhuis. Weinig bewegingsvrijheid en dat woog zwaarder.”

Wat doen jullie met het keurmerk?
“Laten zien dat wij voldoen aan de hoogste normen die er zijn. Een ziekenhuis is een automatisch uithangbord. Mensen denken: het ziekenhuis, dat zal we goed zijn, maar als zelfstandige moet je je eigen kwaliteit en normen uithangen.”

Is er toch nog een taboe op de privékliniek?
“Wij zijn geen privékliniek! We zijn een zelfstandig behandelcentrum. Wij doen hier gewoon verzekerde zorg en geen cosmetische ingrepen, geen zaken die met cash afgerekend worden. We bieden hetzelfde als een dermatoloog in het ziekenhuis.”

Krijgen jullie ook letterlijk uithangbordje?
“Ja, donderdag is de uitreiking. We krijgen dan een bord dat we aan de gevel kunnen bevestigen en daar zijn we zeer trots op!”

[image=158394]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant