Afbeelding

"Wat is er mooier dan een woning die je zelf ontworpen hebt?"

Algemeen 22 keer gelezen
"Iedere architect wil maar al te graag in een door hemzelf ontworpen huis wonen", aldus Anthony Litjes, werkzaam voor Leenders Architecten uit Veghel. Over ruim een jaar wordt deze wens werkelijkheid voor de architect en zijn gezin. Zij verhuizen dan naar een halfvrijstaande woning in Velmolenbuiten.

[image=158048]

Begin 2009 schreef de gemeente Uden een prijsvraag voor Velmolenbuiten uit. Daarin werden ontwikkelaars uitgedaagd om binnen de gestelde kaders zo veel mogelijk duurzame aspecten in hun ontwerp op te nemen. Nieuwenhuizen Daandels Bouw, Leenders Architecten en IN bouwkunde en vormgeving werkten samen aan de innovatieve en speels opgezette wijk. Leenders was verantwoordelijk voor het ontwerp van de halfvrijstaande woningen en de tweekappers. In één van de halfvrijstaande woningen, type Buitenhuis, gaan Litjes en zijn gezin straks wonen.

Flexibele ruimtes
Litjes woont nu nog aan de Muntmeester, aan de zuidkant van Uden. Hij woont daar samen met zijn vrouw Saskia en hun tweelingdochters Fauve en Luca (5). Zo'n 700 meter verderop komt hun nieuwe huis te staan. Litjes vertelt over de aanleiding voor de geplande verhuizing: "De Muntmeester is nu nog doodlopend, maar daar komt binnenkort verandering in. Daardoor wordt het een iets drukkere straat. Ook waren we op zoek naar een woning met meer leefruimte. Vanwege de twee opgroeiende meiden, maar ook omdat we zelf meer ruimte prettig vinden." Dat het gezin in Uden wilde blijven wonen stond al vast. En wat is er dan mooier dan wonen in een huis dat je zelf ontworpen hebt? Litjes: "De woningen zijn duurzaam, van technisch hoogstaande kwaliteit en flexibel qua opzet. Daardoor kunnen ze naar smaak en wens worden ingedeeld en uitgebreid, dus ook nog in de toekomst." En dat komt goed uit, want de familie Litjes wil hier voorlopig niet weg.

Terug naar de basis
Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de ontwerpen van Leenders Architecten. Litjes: "Natuurlijk moesten onze ontwerpen voldoen aan de standaardeisen, maar het is fijn dat we nog een aantal stappen verder konden gaan. We hebben zoveel mogelijk duurzame maatregelen in het plan doorgevoerd, zoals goede woningisolatie en extra groen in de omgeving. Ook kunnen bewoners straks cellen voor zonne-energie op het dak laten plaatsen. Als je die extra maatregel neemt, heb je zelfs een woning die helemaal energieneutraal is. Want fossiele brandstoffen raken op en grondstoffen worden duurder. Dat betekent dat we naar nieuwe mogelijkheden moeten kijken", aldus de architect. Velmolenbuiten roept bij hem een soort 'boerderijgevoel' op. Hij verklaart: "Het is misschien niet de juiste benaming als je het over de uitstraling hebt, maar beschrijft wel goed vanuit welke principes we te werk zijn gegaan. Helemaal terug naar de basis."

[image=158049]

Excellent gebied
Door Agentschap NL zijn dertien innovatieve nieuwbouwprojecten in Nederland aangemerkt als 'excellent gebied'. Dit zijn projecten waar energiezuinige methoden op grote schaal worden toegepast. De opgedane kennis en ervaring wordt gebruikt om in 2020 energieneutraal te kunnen bouwen. Twee projecten van de samenwerking tussen Nieuwenhuizen Daandels Bouw en Leenders Architecten maken onderdeel uit van die lijst, waaronder Velmolenbuiten. Iets waar Litjes en zijn collega's trots op kunnen zijn.

Ook wonen in Velmolenbuiten?
Wilt u net als de familie Litjes wonen in het aantrekkelijke en duurzame Velmolenbuiten? Kijk dan op www.velmolenbuiten.nl of neem direct contact op met Bernheze Makelaars, telefoonnummer 0413- 243818.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant