Afbeelding

‘Ik heb een creatieve bezetenheid’

Kunst en cultuur 89 keer gelezen
UDEN – Genieten van de natuur in De Maashorst kan op verschillende manieren. Gert Jan de Groot (61) uit Uden doet het dagelijks, met oog voor de kleinste dingen, voor kleur en sfeer. Hij wandelt in het natuurgebied met zijn camera in de hand. Gedurende een jaar legde hij beelden vast en maakte hij een kijkboek van het gebied met oog voor de verschillende seizoenen. “Ik wilde iets doen met het gevoel dat ik heb bij dit gebied, de sfeer, de geluiden. Het is daar zo mooi. Bovendien wil ik graag laten zien wat ik maak.”

[image=157648]

Gert Jan de Groot maakte een compilatie van foto’s genomen gedurende 2009-2010 op Bedaf, de Wijstgronden, bij de natte Leijgraaf, op de Slabroekse Heide, kortom in De Maashorst. Bij de foto’s plaatste hij summiere info, zinvolle en ‘zinloze’ feitjes over alles wat je aan kunt treffen in het gebied. “Ik probeer niet volledig te zijn en pretendeer ook niet een grote kennis van de natuur te hebben. Ik fotografeer wat ik mooi vind en wat me opvalt. Ik maak impressies van kleur door het jaar heen. De schoonheid van de onderwerpen doet het werk.”
De Groot heeft een passie voor fotograferen, de drie dimensionale techniek en alle andere vormen van kunst. Hij schildert, maakt filmpjes, tekeningen, spiegels, kerststalletjes en andere voorwerpen. “Ik dreun nooit door op hetzelfde, moet steeds weer iets anders maken.” Al verschillende keren won hij prijzen met zijn werk, stond hij in vak- en kunstbladen en exposeerde hij. Het is pure hobby. Vroeger deed hij de grafische school maar hij kwam uiteindelijk als militair terecht bij de luchtmacht als fotograaf. Voor het programma Open Sky’s maakte hij luchtfoto’s voor de ontwapeningsverdragen en hij fotografeerde voor de Nato. “Ik noemde dat het shaking-grim werk”. Altijd was hij met computers bezig en als autodidact leerde hij zichzelf met 3D programma’s te werken. “Ik heb een creatieve bezetenheid, altijd gehad. Nu ik met pensioen ben kan ik er de hele dag mee bezig zijn. Ik heb verschillende stijlen. Het nadeel is dat ik daarom geen eigen stijl ontwikkel.”
Na vele omzwervingen door het land heeft De Groot zijn rust in Uden gevonden. Hij is gefascineerd door De Maashorst. “De spookachtige sfeer in het Annabos, de legendes over de Witte Wieven, het kleine leven, de vogels. De camera waarmee ik werk stelt niks voor. Je moet het zelf maken. Als ik de kwast van Rembrand had, kon ik nog niet schilderen.” Op zijn website gertjan.info stelt De Groot zijn werk ten toon. “Ik heb een gigantisch archief met fotomateriaal. Daar moet ik wat mee doen, vandaar. Ik krijg voldoende eer van mijn werk, heb prijzen zat gewonnen en krijg via internet veel bezoekers. Nu mijn Maashorstproject klaar is, ga ik weer naar het volgende.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant