Afbeelding

Kloosterlingen in Brabant in MRK

Kunst en cultuur 30 keer gelezen
UDEN - In het Museum voor Religieuze Kunst in Uden opent zaterdag 11 december de expositie Kloosterlingen in Brabant. Deze tentoonstelling is georganiseerd ter gelegenheid van de verschijning van het naslagwerk Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant dat tijdens de opening zal worden gepresenteerd. Uitgeverij Veerhuis en het museum hopen dat boek en expositie zullen bijdragen aan de waardering van dit specifieke onderdeel van het religieuze erfgoed in de provincie Noord-Brabant.

[image=157646]

Straatbeeld en horizon van Brabantse dorpen en steden werden in de negentiende en twintigste eeuw in hoge mate bepaald door rooms-katholieke gebouwencomplexen. Elke plaats beschikte wel over een of meerdere vestigingen van een kloosterorde of congregatie.
De enorme populatie die deze kloosters eens bevolkte, is verdwenen. Wat resteert zijn relatief kleine religieuze gemeenschappen die hun idealen hoog houden. Deze neerwaartse conjunctuur heeft grote consequenties voor de gebouwen en hun inrichting. Vele panden zijn reeds gesloopt, hergebruikt of zijn in afwachting van een passende herbestemming. De inboedel, dagelijkse en religieuze voorwerpen, is verspreid en verloren geraakt.
In de vorm van een tentoonstelling en de uitgave van een standaardwerk willen Uitgeverij Veerhuis en het Museum voor Religieuze Kunst te Uden de betekenis van het religieuze verleden en heden voor Brabant op de kaart zetten.

In het naslagwerk Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant wordt een alomvattend overzicht gegeven van de kloostergebouwen in de provincie. Ook inmiddels verdwenen bouwwerken zijn beschreven en afgebeeld. Auteur Jan Smits heeft zijn jarenlange, uitputtende onderzoek aangevuld met een overzicht van alle in Noord-Brabant vertegenwoordigde orden en congregaties. Met encyclopedische volledigheid wordt een tijdsbeeld geschapen van spirituele en maatschappelijke bewogenheid. Het begrip ‘vademecum' is afgeleid van het latijn vade cum me, oftewel ‘ga met mij'. Het naslagwerk van 940 pp wil een metgezel zijn voor belangstellenden in het Brabantse religieuze erfgoed.

De expositie Kloosterlingen in Brabant verbeeldt de materiële sporen van deze, ooit zo rijke cultuur. Het Museum voor Religieuze Kunst beschikt over een grote en veelzijdige collectie werken met een monastieke achtergrond. Op de tentoonstelling kan hiervan slechts een deel worden getoond. De selectie verbeeldt nochtans de diversiteit en uitzonderlijkheid van het kloostermilieu. Met afwisselend zeldzame middeleeuwse drieluiken en eenvoudig houten bestek, heiligenbeelden en een bedstee, haarschilderijen en missiebusjes wordt het leven van de religieuzen tastbaar gemaakt.

[image=157645]


Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant
Jan Smits, Uitgeverij Veerhuis, Alpen a/d Maas 2010, 940 pp., € 89,95

Kloosterlingen in Brabant
-11 december 2010 t/m 10 april 2011

Museum voor Religieuze Kunst
Vorstenburg 1, 5401 AZ Uden
Openingstijden:
dinsdag tot en met vrijdag 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag, zondag en feestdagen 13.00 – 17.00 uur
Gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag
tel. 0413 –263431
email:
website: www.museumvoorreligieuzekunst.nl
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant