Afbeelding

Deel duits lijntje verliest spoorfunctie

Column 20 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83644]

Vroeger …ach vroeger! Toen je een telefoonboek nog met gemak doormidden kon scheuren …want Brabant had maar 6 aansluitingen. Toen er nog geen computers waren en mensen op hun werk nog met echte kaarten moesten patiencen. Ach vroeger, toen de meester je nog ongestraft een beurt kon geven en alle mobieltjes nog draaischijven hadden. Toen je nog het verschil kon horen of een vrouw aan het tennissen was of aan het baren. En …

Ho ho, voor je stopt met lezen … ik ben niet zo’n ouwe zeur. Ik vind echt niet dat alles in het verleden beter was. Nee, we hebben het nou goed en fijn. Dankzij de vooruitgang kunnen we nou chips eten en televisiekijken, zelfs tegelijkertijd. En kijk ’s naar het Sinterklaasfeest. Vroeger deed je een moord voor - noem ’s wat - twee kaatsenballen in het net of een letter van banket. Joh, dat krijg je nou al ergens half november, als niemandallerig opwarmertje. Het enige voordeel van Sinterklaas toen was dat de taaitaai waarschijnlijk nog vers was. Ja, een eeuw geleden heette taaitaai ook nog “knapperigknapperig” maar ergens rond het jaar 1923 zijn er in een Spaanse pietenfabriek veel te veel van gemaakt zodat we nou nog steeds met die ouwe koek opgescheept zitten. En die wordt maar taaier en taaier. Althans, ik geloof dat het zo in elkaar steekt. (Dus dat de naam “taaitaai” is verzonnen door de stotterpiet die gekscherend de stoomboot Titanic wilde noemen, klopt niet.) Vorig jaar strooide de gemeente Oss niet in hofjes en zijstraten. Mijn idee: Is het glad, stort heel Oss vol taaitaaibrokken. Zal ook best afremmen.

De taaitaai dus, maar noem nou nóg ’s iets wat vroeger beter was dan nu. Is nog best lastig. Nou, ik weet er nog wel eentje: het verkeer. Vroeger bouwden ze gewoon veel minder drukke wegen. En je kon nog met de trein! Neem dat Duitse lijntje! Je was binnen 17 minuten van Uden in Boxtel. Nou lukt dat alleen met een steen op het gaspedaal. Ik heb nog altijd het idee gehad dat ze die schitterende spoorlijn nog ’s in ere zouden herstellen. Maar nee, alles moet weg! De gemeente Veghel heeft Prorail gevraagd om de spoorfunctie tussen de Zuid Willemsvaart en het Ven op te heffen. Omdat ze er een fietspad willen aanleggen. Ja, dat laatste verzacht de pijn nog enigszins, gelukkig niet vanwege de bouw van een parkeergarage of zo’n fel gekleurd distributiekantoor, maar jammer vind ik het wel. Ouwe zeur of niet.

Een banket geletterd weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant