Afbeelding

‘Met één euro de koning te rijk’

Centrum 35 keer gelezen
UDEN - “Lus je er één?”, zegt Aukje als ze een ouderwetse toverbal uit een glazen fles schept. “Je bent er wel een tijdje mee bezig, hoor.” Ze lacht en ze is lief, maar haar winkel heet niet voor niets ‘Veel Liefs’.

[image=156968]

Een hele mooie winkel met een nostalgische snoepafdeling, waar Aukje uit een heleboel verschillen glazen potten snoepjes in een papieren zakje schept, net als vroeger voor een kwartje.
Komen kinderen nu met een euro? “Ja, of twintig cent!”. Ze lacht: “Met een euro zijn kinderen de koning te rijk. Dan mogen ze twintig snoepjes uit zoeken! En dat is een hele kluif voor ze."
Duur is Aukjes snoepwinkel dus niet: “Kinderen zeggen weleens. ‘Ik dacht dat het hier duur zou zijn, want het ziet er zo mooi uit’.”
Aukje verkoopt ook ‘sfeervolle snuisterijen’ en speelgoed. Ja, Sinterklaas is ook al langs geweest. “Al heel veel! Hij heeft zelfs de zak aan de deur gehangen zodat de mensen weten dat ze soms hier spulletjes op moeten komen halen. Ik ben eigenlijk een soort hulppiet.”
Aukje heeft dan ook heel veel schoencadeautjes in haar winkel, ook niet duur trouwens. “Vanaf 35 cent, 75 cent, ik probeer het betaalbaar te houden. Het aller-aller-duurste in de winkel is een houten poppenwagen van135 euro. Dat is echt een heel duur stuk.”
Veel houten speelgoed natuurlijk? “Ja, veel hout en blik, niet het traditionele, hoewel, ik heb juist wél het traditionele speelgoed, maar niet de gangbare speelgoedjes met de batterijen.”
Batterijen zijn ook om gek van te worden. Aukje lacht: “Batterijen is veel herrie, maar dat kan met een klik-klak-kikker ook, hoor. Of een trommel!”
Ja, Aukje heeft ook kinderen. Zoon Otis van één en dochter Indy van twee. “Mijn dochter is een poppenfanaat.”
Ze lacht: “Dus die heeft ook die dure poppenwagen en het stapelbedje. Mijn zoon vindt muziekjes leuk.”
Maar een moeder met zo’n winkel is …. 'als een kind in een snoepwinkel'? Aukje lacht: “Indy zegt: mama werkt eigenlijk niet, die maakt alleen cadeautjes, of in haar woorden ‘dootjes maken’. Maar het begrip snoep kennen ze nog niet. Wel staat er hier een klein houten winkeltje en daar heb ik ook potjes ingezet met snoepjes. Mijn dochter duikt daar direct achter, want dat is hetzelfde als mama.”
Hoe komt mama toch op het idee om zo’n winkel te beginnen?
“Omdat het gewoon leuk is!”, roept Aukje enthousiast die eigenlijk styliste van beroep is. “Ik heb het altijd in mijn hoofd gehad en altijd onder bazen gewerkt, maar nou wou ik het gewoon zelf doen. Ik wil eigenlijk nog wel meer! Een theetuin met tuinassecoires lijkt me nog wel leuk, maar dat past hier niet.”
En de naam? “’Veel liefs’ kan als iemand ziek is of gewoon gezellig als iemand jarig is. Bij alle gelegenheden kun je zeggen ‘veel liefs’. ‘Ik wil je veel liefs geven’.”
Het is wel heel verleidelijk, al dat snoep om je heen en Aukje lust alles. Toch kan ze er goed afblijven. “Maar als ik snoep mee naar huis neem, is het al op voor ik thuis ben.”

Veel Liefs is gevestigd aan de Kerkstraat 45 in Uden.
Meer weten, kijk op:
www.veelliefs.com

[image=156970]

[image=156971]

[image=156972]

[image=156974]

[image=156973]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant