Afbeelding

Molen krijgt eindelijk roeden terug

Algemeen 21 keer gelezen
UDEN – Molenaar Linda van Kessel kan eindelijk goed nieuws vertellen. Komende woensdag worden de 130 jaar oude wieken terug gebracht, na een grondige restauratie. Roeden heten die dingen in de vaktaal van molenaars. Ze werden er op 11 juni af gehaald en naar Nieuw Bergen gebracht. Ook het terug brengen wordt weer een gigantische operatie die niet vaak voorkomt.

[image=156949]

De techniek die is gebruikt om de roeden op te knappen was een alternatief voor de aanschaf van nieuwe roeden. Ze moeten er straks weer 25 jaar tegen kunnen. De molen van Jetten is in de zomer in de originele kleuren geverfd zoals vader Jetten hem vroeger achter liet. Dat betekent dat de grote gele vlakken nu gebroken wit zijn en de witte omlijsting is groen.
Het terug hangen van de roeden gaat drie weken in beslag nemen. Daarna komt de zeilmaker alles opmeten. Het maken van de zeilen duurt nog eens twee weken. De molenaars Patrick en Linda van Kessel hadden gehoopt dat alles klaar zou zijn met Kerstmis. Of in ieder geval aan het begin van het nieuwe jaar want dan bestaat de molen 100 jaar. Dat gaat dus net niet lukken. In 2011 komt er nog een feest.
Omwonenden van de molen wordt gevraagd om komende woensdag auto’s op eigen inrit te zetten zodat het transport geen hinder heeft van geparkeerde auto’s op de omliggende straten. De roeden worden vanaf de A50, afslag CSU naar de molen gebracht. Toen ze opgehaald werden duurde alleen dat stukje transport al anderhalf uur.
[image=156950]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant