Afbeelding

Jaap van Mierlo viert offerfeest

Religie 840 keer gelezen
BOXMEER – 'Eid Mubarak' ofwel 'Gefeliciteerd met het Offerfeest'. Dinsdag vierden moslims in Boxmeer en elders in de regio het zogeheten schapenfeest. Ook Jaap van Mierlo uit Boxmeer vierde het één na belangrijkste islamitisch feest, dat na de voltooiing van de jaarlijkse bedevaart van moslims naar Mekka wordt gevierd.

Moslims herdenken tijdens het Offerfeest het offer van profeet Ibrahim, waarbij hij van Allah een schaap moest offeren. Tijdens dit driedaags feest moeten islamieten of een schaap slachten waarvan een deel naar de armen of geld geven aan de minder bedeelden. Jaap koos voor het offeren van een schaap via stichting Diyanet. “Het slachten van een schaap behoort tot de traditionele regels”, aldus de Boxmerenaar.

Reden
De sinds 2005 bekeerde Nederlander is opgegroeid in een katholieke familie: “Ze respecteren mijn keuze.” Zijn ouders koken dan ook bijzonder voor Jaap: “Ik heb bij mijn ouders een eigen vakje in de vriezer met halal vlees”, zegt hij.
Jaap werd gelovig omdat hij tijdens zijn studie voor leraar Engels zocht naar een manier om eerlijk orde te houden in het klaslokaal. “Ik wilde weten hoe ik met mijn leerlingen om moest gaan en het juiste voorbeeld kon geven”, aldus Jaap. Zijn nieuwe geloof heeft veel impact op hem: “Ik voel me nu gesteund. Ik probeer nu eerst na te denken, voordat ik iets doe of zeg.”

[image=156711]

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant