Afbeelding

‘In de ban dat Nederland niet deugt’

Opmerkelijk 10 keer gelezen
UDEN – “We zijn in de ban geraakt dat het land niet deugt”, stelde historicus Maarten van Rossem dinsdag in Theater Markant verbaasd vast: “Want er is sprake van een zeldzame tevredenheid met het eigen leven, maar de rest van Nederland is een onherbergzame jungle, waar je als je even niet oplet door een seksmaniak vermoord wordt.”

[image=154379]

“Nederland is één van de vijf aangenaamste landen ter wereld”, stelde Maarten van Rossem. “Maar veel kiezers geloven dat dit een onbeschrijflijk kloteland is.” Dat komt vooral door de media: “Want goed nieuws is geen nieuws. We worden gebombardeerd met gruwelijke dingen, moord en doodslag, overstromingen, aardbevingen, corrupte wethouders in Venlo. De Nederlandse economie draait als een tierelier, maar dat hoor je nooit iemand zeggen.”
Een ander ‘wonderlijk idee’ dat Nederland in zijn greep houdt, is: “dat we weleens geïslamitiseerd kunnen worden, als we niet opletten.” Maar over ‘de Mohammedanen’ hoeven we ons geen zorgen te maken, vindt Van Rossem: “Het gaat om 5 procent van de bevolking. Hoe gaat die, vanuit een kwetsbare achterstandpositie, de andere 95 procent overtuigen van het unieke geluk van hun godsdienst waar die 95 procent niks mee te maken wil hebben? We hebben ons net bevrijd van onze eigen misvattingen.”

[image=154378]

Immigratie dan, ook geen probleem meer, want alleen de Polen komen met tienduizenden naar Nederland, en die zijn nodig ook, want zelf maken we te weinig kinderen, zo stelt Van Rossem: “Als die 100.000 Polen blijven, is dat een voordelige zaak, omdat vanaf 2020 enorme tekorten aan arbeidskrachten op gaan treden.”
Het betoog van Maarten van Rossem was doorspekt met humor, maar zijn boodschap dat Nederland, en vooral het platteland, zich volkomen onterecht achtergesteld voelt door de ‘zakkenvullers’ in Den Haag, was duidelijk. “Ik dacht niet dat Wilders het succes zou hebben dat hij heeft. Ik vraag me af: zit hij aan zijn plafond? Tot waar kan dat doorgaan? Ik vind het zorgelijk, maar wat kan ik er aan doen?”

[image=154380]


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant