Afbeelding

‘Hond kan ook gillen van angst’

Zakelijk 560 keer gelezen
VORSTENBOSCH – In de Riethoeve in Vorstenbosch wordt maandag 15 november een lezing gehouden over vuurwerkangst bij honden en hoe die aangepakt kan worden.

Het initiatief voor de avond komt van dierenartsen Janneke Beertsen en Jenny Verschoor van Dierenartsenpraktijk Vorstenbosch en hondengedragstherapeut Marieke van der Burgt uit Zijtaart. Zij krijgen jaarlijks te maken met honden voor wie vuurwerkangst een terugkerend drama is. “Het frustreert ons een beetje dat mensen op Oudejaarsdag op het allerlaatste moment hier komen voor een pilletje voor hun hond tegen de angst. Helaas is dat vaak te laat, en bovendien kan zo’n paardenmiddel zelfs nadelig uitpakken”, aldus Jenny Verschoor.
Beter is het om in een vroeg stadium de vuurwerkangst te herkennen en aan te pakken. Hoe dat precies gebeurt, legt Marieke tijdens de lezing uit.
De gevolgen van een hond met angst zijn soms niet te overzien: het dier kan weglopen of, als de hond alleen thuis is, zo in paniek raken dat hij alles vernielt of van pure angst agressief wordt. “Met de lezing willen we mensen ook een beetje bewuster maken”, zegt Janneke. “Als het Oudjaarsavond is en de klok slaat twaalf uur, is iedereen druk met oliebollen en zoenen. Een hond wordt vaak vergeten terwijl het dier juist dan veel aandacht nodig heeft. Een hond kan net als een mens ook gillen van angst.”

[image=154372]

De lezing (alleen voor de baasjes!) op 15 november in de Riethoeve begint om 20.00 uur en is gratis te bezoeken. Ook eigenaren van katten zijn welkom. Vooraf aanmelden kan via dap@dapvorstenbosch.nl. Voor meer info: www.dierengedragsbegeleiding.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant