Afbeelding

‘Peelse Proms, daar móeten we bij zijn’

Kunst en cultuur 107 keer gelezen
ODILIAPEEL - “Dat is huiswerk, dat móeten jullie spelen”, zegt de dirigent tegen enkele blazers van Sint Marcellus als een speciaal stukje nog wat slordig klinkt. “Tátátátóm”, doet hij voor, maar de amezuur is nagenoeg op aan het einde van wéér een repetitie voor de Peelse Proms II. Maar dat Odiliapeel een muzikaal spektakel te wachten staat, waar 75 mensen hun uiterste best voor doen, dat is de dirigent duidelijk. “Jullie hebben hard gewerkt. Veel succes met de uitvoering!”

[image=154299]

Stopt de dirigent ermee? Tonny van der Pas lacht: “Het is een invaller, inval-inval dirigent zelfs. De beoogde invaller kreeg voor zijn 60ste verjaardag een verrassingsvakantie.” En even een repetitie laten lopen, dat kan muziekvereniging Sint Marcellus zich niet veroorloven. Zaterdag 20 november moet de muziek staan, want de verwachtingen voor de tweede editie van de Peelse Proms zijn hoog.
”De eerste Proms waren in 2007 vanwege het 50 jarig bestaan”, vertelt Ad van Ras: “Het publiek was enthousiast. ‘Wauw! Kan dat hier ook? ! Dát wisten we niet!’ Tja, de meeste mensen kennen ons alleen van de mars op straat, maar we konden dus ook iets anders.”
“En dat werd weer rondverteld”, weet Jolanda Schonenberg nog goed; “’Goh, als we dat geweten hadden, dan had ik dat ook wel mee willen maken’. Daarom wilden we ook niet te lang meer wachten. Nu zeggen mensen: ‘we gaan ook eens kijken, want toen hebben we dat gehoord.’”
De tweede Proms wordt grootser opgezet dan de eerste, vertelt Tonny: “Toen hadden we geen dansers en solozangers, het was meer statisch.” Maar toen was het ook een feest van de muziekvereniging zelf, vult Jolanda aan: “We bestonden 50 jaar en het was ónze avond. We wilden zelf in de picture staan, maar nu treden wij een stapje terug en zijn meer de begeleiding van de zang en de dans.”

‘Full colour’
“Het thema is kleur”, vertelt Ad . “We hebben alleen maar liedjes met kleur erin.” En die werden volop gevonden: “Een hele waslijst van 300 nummers en daarvan hebben we er nog dik dertig over”, vertelt Tonny. “De slagwerknummers hebben geen kleurtitel en verder zijn het allerlei combinaties van blazers, slagwerk, combo en zang met dans erbij. Het repertoire is heel breed, van ‘foute nummers’ als ‘Twee reebruine ogen’ tot ‘Goldfinger’ of ‘A Whiter shade of pale’ en ‘Pink Panther’. Bij elkaar zo’n 3 uur muziek.”

Peelse Proms II ‘Full Colour’
Zaterdag 20 november om 19.30 uur in Terra Victa. Met blazersgroep en slagwerkgroep Muziekvereniging Sint Marcellus, een combo onder leiding van Michel van Rijn, accordeonist Roy Vloet, dansverenigingen Dance Action en Swifters, Countrydansgroep KBO en zang van Karola van Sijes, Dimphy van Boxtel, Sylvie Kroef, Pierre Lans en Pils Aroma. Kaarten kosten 5 euro bij de voorverkoopadressen Spar Boere, Tankstation SSO en eethuis De Buurman in Odiliapeel.

[image=154300]

[image=154301]

[image=154302]

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant