Afbeelding

‘Zonder Fokus kan ik niet zelfstandig wonen’

Wonen 275 keer gelezen
UDEN – “Het kijkt altijd een beetje rommelig in mijn keuken”, lacht Silvia Timmers, maar het kan niet anders. “Ik kan niet boven mijn macht tillen. Wat hoog staat, staat er voor de sier.” En als ze wel iets nodig heeft waar ze niet bij kan, roept ze ‘een ADL-er’ van Fokus op. “Zonder Fokus zou ik niet zelfstandig kunnen wonen.”

[image=153915]

“Ik heb hulp nodig bij de algemene dagelijkse levensbehoeften”, vertelt Silvia. “Uit bed, de wc, jas aan, we drukken op een knopje en hebben contact met de unit van Fokus. Daar zijn mensen 24 uur per dag beschikbaar en die komen ons zo snel mogelijk helpen.”
Met ‘we’ bedoelt Silvia ook de andere 14 mensen met een handicap die in een aangepaste woning van Fokus wonen. “Ik woon hier al 15 jaar, zolang als het project bestaat. Ik woonde eerst bij mijn ouders, maar wilde toch een keer op mijn eigen gaan wonen en graag in Uden blijven.”
Door een spierziekte zit Silvia al heel haar leven in een rolstoel. “Ik weet niet anders. Mijn leven is niet anders, maar ik kan er goed mee omgaan.” Ze werkt op een basisschool op de administratie en bij de vrijwilligerscentrale. Ze sjoelt graag en computert veel. Puzzelen en luisteren naar Nick en Simon doet ze ook graag. “Ik ben een heel gelukkig mens. Dat zegt ook iedereen altijd.”

[image=153916]

Dankzij Fokus voert Silvia de regie over haar eigen leven. “Een fantastisch enthousiast team”, roemt Silvia de ADL-ers. “Ze doen hun werk met veel liefde. Dat moet ook wel, want het moet wel klikken. We kunnen ook geen voorkeur uitspreken wie er ’s morgens moet komen. Je wacht maar af wie er komt.”
Maar medewerkers van Fokus komen alleen als Silvia het wil. “Ze komen niet aanbellen: ‘het is tijd om op te staan’. We zijn eigen baas en ze laten ons gewoon in onze waarde. Ze komen ons helpen en ze gaan weer. Verder zijn we gewoon, net als jij en ik, zelfstandig thuis.”
Wat als er geen Fokus was? “Dan zou ik thuis wonen, of in een verpleeghuis, da’s helemaal niks. Dan heb je maar een klein kamertje en hier een heel huis.”

Open Dag
Fokus Uden aan de Veilingstraat 141 houdt vrijdag 5 november van 13.30 - 17.00 uur een open dag. Bezoekers kunnen de ADL-eenheid (hulppost) bezoeken, praten met medewerkers en cliënten én een film bekijken. Verder worden er demonstraties met onder andere een tillift gegeven. Silvia Timmers zet de deuren van haar huis ook open. “Ik hoop dat het druk wordt, dat vind ik wel gezellig.”

[image=153917]

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant