Afbeelding

Udense centrum steeds meer bordencircus

Centrum 59 keer gelezen
UDEN – Lichtgevende bushalteborden, rood of groen gekleurde parkeerverwijsborden, waarschuwingsborden voor omhoogkomende paaltjes, cameratoezichtsbordjes, een Manneke Pis-bord, dat is dan best een grappig bord, maar het centrum van Uden lijkt een bordencircus te worden. Nieuwste aanwinsten zijn de blauw en groene verwijsbordjes met logische namen als crematorium of open lucht theater, maar ook de mysterieuze term ‘object route’.

[image=153896]

Zien de mensen door al die borden het bos nog wel? Wethouder Delhez gaat over de bordjes en vertelt dat de nieuwste verwijsborden juist bedoeld zijn om de ‘wirwar van borden’ te verminderen. “Een paar jaar geleden kon iedereen een verwijsbordje huren, maar omdat er ook geen duidelijke maatstaven waren, werd het erg rommelig. We besloten tot de komst van de nieuwe bordjes. Dat heeft even geduurd omdat de contracten nog even doorliepen. Voor de nieuwe bordjes hoeft geen huur betaald te worden, maar hierbij hebben we zélf de objecten gekozen waarnaar verwijst wordt. De bruine bordjes verwijzen naar toeristische of recreatieve doelen en de blauwe naar maatschappelijke doelen.”

[image=153897]

In totaal 180 bordjes zijn opgehangen, maar ze hangen nog niet allemaal goed. “Een bordje naar het gemeentehuis stuurt je een weg in waar je niet door mag”, vertelt de wethouder die zich ook in eerste instantie afvroeg wat ‘objectroute’ betekent. “Als wat je zoekt niet bij de bordjes staat, word je naar andere bordjes gestuurd waar het object wel op kan staan. Maar misschien moeten we daar iets anders voor verzinnen. ‘overige richtingen’, of zoiets.”

[image=153895]

Markstraat
Het bordencircus bij de Markstraat is een beetje een dilemma voor de wethouder. “Als je een bonnenboekje vol wil schrijven, moet je daar gaan staan. ‘Ik heb het bord niet gezien’, zeggen mensen dan en dat geloof ik dan meteen. Maar veel borden móeten we plaatsen. Als je het niet doet en er gebeurt iets, is de gemeente aansprakelijk. Dat is een beetje de Amerikaanse cultuur die is overgewaaid”
Een dilemma dus, maar de wethouder neemt zich voor toch nog eens kritisch naar al die borden te gaan kijken. “Misschien dat er toch wel een paar weg kunnen.”

[image=153898]

[image=153900]

[image=153899]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant