Afbeelding

‘Ze lusten alles’

Centrum 14 keer gelezen
UDEN – “Ze lusten alles”, vertelt Dirk Geenen over zijn Kempische Heideschapen die sinds enkele weken de stadsweide bij de abdij begrazen. Ook de bloemen eten ze dus op?!

[image=153530]

Inderdaad, weet Huub van Boxmeer, de natuuropzichter van de gemeente. “Het is heel bijzonder om in een stedelijke omgeving een wei te hebben waar schapen in lopen. Maar het is niet de bedoeling dat ze hier héél het jaar lopen, want we willen ook nog bloemen hebben. De bedoeling is dat de vegetatie een stukje lager de winter ingaat. Dan kan het in het voorjaar weer uitgroeien en krijg je prachtige bloemen.”

[image=153529]

Verschraling
De schapen begrazen niet heel de stadsweide. Op veel plekken valt ook niet veel te grazen, want er groeit maar weinig. “Daar is de grond bewust verschraald”, legt Huub uit. De rijke bovengrond is er helemaal afgehaald, daar zit je echt helemaal terug op de oude minerale grond en groeit het niet zo goed. Dat komt wel, maar heeft tijd nodig.”
De schapen zorgen dat het de kruiden en het gras niet alles overheersen. “Als we niks doen, wordt het allemaal gras”, vertelt Huub. “En als we het dan ook niet zouden maaien wordt het op een gegeven moment bos, maar dat duurt heel lang.”

Beheerwerk
Opvallend aan de schapen is dat ze geen kleurtje op hun rug hebben. Inderdaad, de ooien zijn niet gedekt, vertelt Dirk Geenen: ”Deze worden dit jaar niet gedekt, zodat ze zich goed ontwikkelen. Dan kunnen ze langer mee. Het is een heel ander soort schaap dan in de schapenhouderij. Daar moet een schaap lammetjes geven, onze schapen moeten goed beheerwerk leveren.”
Dirk Geenen ziet dat zijn schapen goed werk leveren op hun nieuwe adres. Ze kwamen van Staatsbosbeheer in Sint Anthonis af. “Het mooie is, ze hebben ook zaden bij in de vacht”, vertelt Huub enthousiast. “Ze hebben zaden bij van Sint Tunnes. Dat is óók natuur. Het zou mooi zijn als we dit project naar buiten zouden kunnen uitbreiden, zo langs de Leigraaf en al die ecologische verbindingszones. Het is een stukje natuurlijker dan maaien. Vroeger gebeurde het niet anders. Overal waar de mensen maar een schaap konden laten lopen, liep een schaap. Dat was allemaal gratis voedsel, en wol natuurlijk.”

Meer weten, kijk op www.natuurgrazers.nl

[image=153532]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant