Afbeelding

Erp gaat intocht van Sint "opleuken"

Column 77 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83644]

“Opleuken”. Brrr ik gruwel van dat woord. Vorig jaar werd ik door de lokale afdeling van de PVV in Langenboom gevraagd om een verkiezingsavond “op te leuken”. Ik heb vriendelijk bedankt voor de eer. Zo’n avond kán volgens mij niet leuker. Ik zou evenveel aandacht hebben getrokken als een stripper in een nudistenkamp. Bleken ze me achteraf gevraagd te hebben om ook de oudere mensen naar de zaal te trekken. Alsof mijn gemiddelde toeschouwer de levensverwachting heeft van een glas volle melk. Uiteindelijk vonden ze een tonprater bereid. Bah, het vak van entertainer is het op één na oudste beroep ter wereld, en net als het oudste gaat het ten onder aan amateurs!

Ik vind het ook niet kunnen; een tonprater op een verkiezingsavond. Het is je reinste branchevervaging. Shell gaat in verzekeringen, Nuon verkoopt voetballers, Pearl vakantiereizen en Tatjana Simic wil niet meer uit de kleren! Veul gekker moet het niet worden. Nog even en je koopt bij de videotheek een pond kaas.
Erpenaren Teun de Vocht en Joris van den Bergh hebben hier geen boodschap aan. Zij organiseren al jaren de Emmeloordrace waar alle Erpenaren een dagje “lekker gek” mogen doen. En dit jaar gaan ze met 300 man de intocht van Sinterklaas in Harderwijk verstieren. Weet ik veel, waarschijnlijk verkleed als een kudde dolfijnen.

Even voor de duidelijkheid, beste Joris en Teun, maar bij de intocht van de Spaanse bisschop is er slechts ééntje verkleed en dat is de goedzak zelf! Oké, er lopen nog wat verklede Marokkanen omheen, maar daar blijft het bij. Carnaval is drie maanden later, begrepen? Trouwens, de Erpenaren hébben helemaal geen dag nodig om hun leven “op te leuken”. De rest van het jaar is al maf genoeg. Ik zal enkele voorbeelden geven: Erpenaar Harrie M. – ik zal zijn achternaam maar inslikken - kon afgelopen week in een Bosche parkeergarage zijn auto niet meer vinden. Tot 12 uur ’s nachts heeft hij lopen zoeken. Toen alle auto’s weg waren realiseerde Harrie zich ineens dat hij met de bus naar de Brabantse hoofdstad was gekomen. En Harrie is geen uitzondering. Gerard van der P. uit Erp heeft zijn huis vol IKEA staan: alle kasten, tafels en stoelen bestaan namelijk uit 25 jaar opgespaarde IKEA-brochures. En ik sprak van de week de Erpse boer Driek S. over zijn uitzonderlijk potente stier. Of Driek wist wat voor drankje hij het beest had gegeven. Nou, zei Driek, het smaakte een beetje naar chocola. Nee, Erp heeft echt geen Emmeloorddag nodig. Het is al gek zat!

Geen “opgeleukt” weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant