Afbeelding

Ujes Vrouwke krijgt escorte van gildebroeders

Religie 31 keer gelezen
UDEN – Een beetje onwennig stonden ze achter in de Kruisherenkapel, de leden van het Udense gilde. Toch was het niet voor de eerste keer dat het gilde het feest van het Ujes vrouwke, Onze Lieve Vrouwe ter Linde, opluisterde. “Het is een oude traditie”, vertelde een gildelid. “Maar die hebben wij ook niet meegemaakt.”

[image=153309]

En dus was het even goed opletten wat rector Vaanhold deed, maar die bleef rustig als altijd toen hij het eeuwenoude Mariabeeld van zijn vaste plek tilde en het naar het altaar bracht voorin de kerk. Een hele korte processie, andere jaren werd er nog een rondje door de Udense straten gemaakt, maar deze keer viel het Ujes vrouwke dus wel de eer ten deel van de aanwezigheid van het nieuw leven ingeblazen Udense gilde.
Veel pelgrims waren er niet van heinde en ver naar Uden gekomen, zoals dat in vroegere eeuwen gebeurde, voor het Hoogfeest van OLV ter Linde. Sterker nog, rector Vaanhold vertelde dat het Ujes vrouwke zélf op reis is geweest naar Duitsland voor een tentoonstelling en na het feest weer teruggaat. Opmerkelijk, maar het houten beeldje is natuurlijk ook een heel bijzonder Mariabeeld. Het kreeg zaterdag tijdens de mis dan ook een ereplek!

[image=153310]

[image=153311]

[image=153312]

[image=153313]

[image=153314]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant