Afbeelding

‘De wolf heeft het altijd gedaan’

Kunst en cultuur 13 keer gelezen
UDEN – ‘De Lijdensweg van Roodcapje’, zo heet het sprookje dat vanaf 28 oktober een maand lang uitgebeeld wordt langs het Slingerpad. Net als het lijdensverhaal van Christus, is het verhaal van Roodcapje in 15 staties te zien, maar eigenlijk gaat het over de wolf. Is hij wel de slechterik waar hij voor aangezien wordt?

[image=153264]

“De wolf speelt in ons verhaal de rol van slachtoffer naast die van crimineel”, vertelt Karel den Biggelaar die samen met Genoveef Lukassen de statieweg maakt. Het andere licht op de wolf, maakt ook het einde anders. “Het loopt niet goed af”, vertelt Karel. “Het is waar wij in de huidige samenleving ook bang voor zijn. De angst om verantwoordelijk gesteld te worden voor iets of ergens van verdacht te worden. We worden verdacht gemaakt en zie daar nog maar eens vanaf te komen. De wolf in ons verhaal wordt ook verdacht gemaakt en misschien wel niet terecht en daar is hij slachtoffer van. De wolf heeft het eigenlijk altijd gedaan.”
‘De Lijdensweg van Roodcapje’, onderdeel van het http://www.slingerpadfestival.nl, is dan niet actueel, de vorm waarin het sprookje wordt gegoten is die van de statieweg zoals die in de kerken zien is. “We hebben een relatie gezocht met het lijdensverhaal”, vertelt Karel. “Een klassieke setting met 15 staties die geplaatst worden langs het slingerpad. Het zijn fel gekleurde huisjes en daarin hangen 8 schilderijen die gemaakt worden door verschillende groepen mensen. Kinderen, ondernemers, ambtenaren of sporters die gebruik maken van het Slingerpad.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant