Afbeelding

Lezing Bende van Oss verplaatst

Column 16 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=48659]

Ik ga driemaal per week naar de Udense bioscoop Take Ten. Omdat mijn vriendin dat leuk vindt. Soms gaat ze zelfs mee. Ik ga zo vaak, echt iedere film waar Also Starring aan meedoet, heb ik gezien. Pretty Old Woman, Flushing Nemo, Lord of the Ringtones … ik ken ze allemaal. Maar een Nederlandse film zal ik niet snel bezoeken. Nee, dat vind ik vaak van die slappe aftreksels van wat er in Amerika wordt geproduceerd. Zo heb ik me laten vertellen dat er een Nederlandse versie komt van Close Encounters of the Sixth Kind, waar op het einde allemaal lang vergeten personen uit het verleden een ruimteschip uit komen wandelen; Ted de Braak, Mieke Telkamp, Hans van der Togt. Ga ik dus niet naartoe. En ook niet naar die nieuwste kinderfilm. Het thema spreekt me wel aan - Sinterklaas struint gewapend met zeis en zak vol kinderkoppen de daken af, het bloed gutst door de goot, “hoort wie schopt daar kinderen”, dat werk - maar ik vind ze in Nederlandse films vaak zo erbarmelijk slecht acteren. Laat Huub Stapel zijn baard groeien lijkt hij nóg aangeplakt.

Ik ga, denk ik, een uitzondering maken voor “de Bende van Oss”. Even voor de duidelijkheid, deze film, die pas over een jaar in de bioscopen draait, zal niet gaan over de directie van MSD, maar vertelt het verhaal van een stelletje inbrekers uit de jaren 30. Die moet ik zien! Niet omdat mijn oppervlakkige kennis Theo M. een rolletje heeft gekregen, nee, ik wil hem zien vanwege de actualiteitswaarde. Want hier in de regio, zo las ik van de week, worden er momenteel in een maand tijd meer spullen gestolen dan er jaarlijks op marktplaats.nl worden aangeboden. Niet alleen Oss maar de hele buurt is één bende geworden. En wellicht leert die film ons hoe we dat zootje moeten opruimen.

Ik woon op Slabroek en daar heeft indertijd de bende van Oss ook behoorlijk huis gehouden. De mannen van Toon de Soep – zo heette dat clubke - kwamen na hun strooptocht in ons buurtschap altijd stoom afblazen. Ze braken dan in en aten alles op wat er te vinden was, terwijl boer en boerin rillend van angst in de bedstee lagen. Behalve boer Timmers dan. Die kwam naar buiten en knalde op het erf tussen de bomen een bendelid neer. Althans dat dacht hij. Het bleek zijn eigen paard te zijn. Het beest was morsdood. Toen Toon de Soep dit verhaal hoorde is hij nooit meer in Slabroek gesignaleerd. Zo kan het dus óók!

Geen rillend weekend in de bedstee gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant