Afbeelding

‘Monnik en vrijbuiter vinden elkaar’

Kunst en cultuur 143 keer gelezen
UDEN - ‘Monnik en vrijbuiter vinden elkaar’, onder die noemer tonen Jan van Oort en Martien Vissers hun werk in Expositieruimte Ton Fleskens.

[image=153232]

“Ik zonder me in tijdens mijn werk af en ben dan in mezelf gekeerd”, vertelt Martien Vissers uit Erp. “Ik vergelijk het met het middeleeuwse monnikenwerk. Mijn werk is ook vrij arbeidsintensief.” De vrijbuiter is dus Jan van Oort, Udenaar van oorsprong, maar nu uit Overloon. “Ik werk intuitief. Alles op gevoel en zolang het goed voelt, kom ik tot mooie dingen.”
De vrijbuiter schildert soms weken niet, dan dagen achter elkaar. “De onderwerpen zie ik tíjdens het schilderen. Ik ben gewoon bezig ‘hee, dat is een motorrijder’. In het belang van het geheel wordt figuratie vaak weer verlaten. Soms blijft het. Ik denk er niet over na, want dan gaat het niet goed. Soms moet ik een schilderij ook wegleggen om het niet te verprutsen.”
Martien voelt een verbondenheid met Jan. “Mijn ‘prentsels’ of ‘ schilderdingen’, ook al zijn ze figuratief, hebben ook een heleboel abstracte kenmerken. Structuren die ik bij Jan in zijn schilderijen zie, die komen ook in mijn werk terug, in een wat kleinere vorm. Dus we passen wel bij elkaar terwijl we ook heel erg tegengesteld werken.”
De Erpenaar noemt zich ‘verhalend’. Hij schildert naar aanleiding van verhalen uit de bijbel of mythologie, soms ook een simpele Brabantse uitdrukking. Opvallend in zijn werk is naast de detaillering, ook dat het letterlijk óp het schilderij ligt. Het is geen dikke verflaag, maar wel zilverpapier of een andere materiaal. “Mensen kijken wel eens raar op als ik een snoeppapiertje in mijn jaszak stop”, lacht Martien. “Maar mijn onderwerp moet van het vlak afkomen. Daar gebruik ik van alles voor.”

‘Monnik en vrijbuiter vinden elkaar’ is van 23 oktober tot en met 14 november, elke zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur te zien in Expositieruimte Ton Fleskens aan de Prior van Milstraat 119 in Uden. De opening is op zondag 24 oktober om 15.00 uur. Zie ook www.kunstoort.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant