Afbeelding

Onze Lieve Vrouw ter Linde ontvoerd?

Religie 129 keer gelezen
UDEN – Een bus vol Udenaren bezocht afgelopen weekend de tentoonstelling over de geschiedenis van de Kruisheren in Bentlage, 35 km over de Duitse grens bij Enschedé. Tijdens de reis vertelde rector Rein Vaanhold boeiende verhalen. Het Duitse museum zal het na dit bezoek even met een replica van het Udense beeld van Onze Lieve Vrouwe ter Linde moeten doen. Het originele is vanwege het Hoogfeest (deze week) naar Uden mee terug genomen.

[image=152909]

Bentlage is een klooster waar veel tastbare bewijzen van een bloeiend kloosterleven bewaard zijn gebleven. De tentoonstelling geeft niet alleen een beeld van 800 jaar historie , maar vooral van het leven en werken van de Kruisheren. Gastvrijheid in de veelal kleine kloosters stond hoog in het vaandel. Maar ook onderwijs, het schriftelijk doorgeven van hun kennis, geloof en levenswijze.hadden hoge prioriteit. In die 800 jaar geschiedenis kwamen zij ook regelmatig in aanraking met bijzondere mensen, die later heilig werden verklaard. Aandacht daarvoor in de tentoonstelling, zoals ook voor de Maria-verering. Voor dat laatste hadden de Udense deelnemers belangstelling want ook het beeldje van de Udense Onze Lieve Vrouwe ter Linde stond tentoongesteld. Te zien zijn het beeld uit 1600, compleet met alle kroontjes die erbij horen. Maar ook het meest originele stenen beeld uit 1400. Vlakbij deze beelden stond het beeld van Het Wondere Kruis, dat normaal achter in de kapel staat.
Opvallend waren een wandtapijt uit een Frans klooster, waar ook het wapen van Uden in te herkennen is en een handgeschreven evangelieboek, dat Koning Willem II in 1841 van de Kruisheren cadeau had gekregen. Dit werd door Koningin Beatrix ter expositie afgestaan.
Henk Trimbach van SkyLine radio maakte opnamen tijdens het bezoek. Die worden binnenkort uitgezonden. Tijdens de volgende reis op zaterdag 30 oktober wordt het beeld weer teruggebracht naar Bentlage om te worden geëxposeerd tot februari 2011. Wilt u deze reis meemaken? Opgeven uiterlijk voor 26 oktober via kruisherenkapel@gmail.com of via een aanmeldingsformulier dat achter in de kapel ligt. Het vertrek is om 8.30 uur bij de kapel, terugkomst 17.30 uur. Kosten inclusief busreis, toegang en rondleiding, maar exclusief lunch zijn maximaal 35 euro, afhankelijk van het aantal deelnemers. Meer informatie: www.kruisherenuden.nl
[image=152910]
[image=152911]
[image=152912]
[image=152913]
[image=152914]
[image=152915]
[image=152916]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant