Afbeelding

‘25 bruidsparen en geen één gescheiden’

Carnaval 56 keer gelezen
VOLKEL – Het is opmerkelijk, vindt Cor van Boxtel. “Van alle 25 boerenbruidsparen is er geen één gescheiden.” En dat terwijl ze in de ‘onecht’ verbonden werden.

Nou ja, onecht, het boerenbruidspaar van Volkel was in het echt ook altijd een paar, vertelt oprichter Cor van Boxtel: “Om alle risico’s te vermijden en alle suggesties uit de wereld te helpen.”

[image=151529]

De beheerder van De Schakel dacht 25 jaar geleden dat een boerenbruiloft wat meer mensen met carnaval naar de Schakel zou trekken. “We hadden altijd een Amsterdamse band en toen was het heel druk, maar toen kwamen er huismoeders bij mij aan, want hun dochters waren niet meer veilig. Die Amsterdammers gingen met hun dochters speulen.”
Echt respectvol lijkt een boerenbruiloft ook niet, want het volk in de zaal maakt een heleboel bezwaren. “Die is vreemd gegaan, of die heeft te weinig koeien en ook het standsverschil kwam er aan te pas”, vertelt Cor. “Alles komisch, hè”, vertelt Henk van Erp, ook van het eerste uur. “Want de waarheid zat er nooit achter. Het was een rollenspel, maar wel zuiver zoals het vroeger ging.”
Nee, de echte bruiloften van Henk en Cor gingen niet zo, die zijn van na de oorlog. En ook niet alles kon nog nagespeeld worden, zo bleek. De bekendmaking dat er een boerenbruidspaar was, bijvoorbeeld. “De eerste jaren gingen we net als vroeger ‘de bruid los schieten”, vertelt Henk van Erp. “’s morgens om zes uur me een melkbus met carbid erin en dan knallen. Vroeger waren de boeren allemaal al op, maar tegenwoordig ligt iedereen op bed. Daar stond dan iedereen in zijn pyjama buiten en dacht dat het oorlog was. Daar zijn we toch maar mee opgehouden.”
Een gewapende vrede was er met de Piepers in bij Stevens hun honk hadden. “We kregen geen medewerking”, vertelt Cor. “We zagen elkaar als concurrenten, maar dat is allemaal verwaterd.” Om het carnaval in Volkel overeind te houden is er nu goed overleg met de Piepers, vertelt Theo van den Elzen. “Want de prins en het boerenbruidspaar mogen niet uit dezelfde buurt komen. We moeten heel Volkel actief bij het carnaval betrekken.”
Theo weet dus al waar ongeveer de nieuwe Pieperprins woont en natuurlijk weet hij wie het nieuwe bruidspaar wordt. Dat geheim bewaren is makkelijk geworden in 25 jaar tijd. “Cor en Henk moesten er vroeger nog op de fiets langs om het paar te vragen, maar er zijn mensen die alles in de gaten houden. Ik bel daarom met mijn mobiel.”

25 jaar Boerenbruiloft wordt zaterdag 2 oktober vanaf 20.30 uur gevierd in de Elper-Hoeve met een feestavond met de band Tilt. Entree 5 euro. Zondag is de toegang gratis als tussen 13.30 en 18.00 uur een gezellige middag gehouden wordt met Volkelse artiesten en met presentaties, film, knipsels, foto’s en veel meer over 25 jaar Boerenbruiloft in Volkel.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant