Afbeelding

Boek Kruisherencollege met vreugde ontvangen

Algemeen 249 keer gelezen
UDEN – De oud-studenten Jan Berns, Jan van den Bosch en Kees Mettens presenteerden zaterdag tijdens een reünie van het vroegere College van het H. Kruis hun boek ‘Adieu, Adieu, o Uden’. Zowel Jan Rooijakkers van de Europese Provincie van de Kruisheren Orde als directeur Wiel Sporken van het huidige Udens College namen het boek met enthousiasme in ontvangst. De bijna honderd reünisten konden het boek ter plekke kopen en daar werd volop gebruik van gemaakt.

[image=150904]

Het boek gaat over de voorganger van het Kruisheren Kollege, het Rivendell College en het huidige Udens College. Tientallen oud-studenten hebben met hun persoonlijke herinneringen meegewerkt. De titel van het boek is de eerste regel van het lied dat de priesterstudenten van het college in de kapel zongen bij het beeldje van O.L.Vrouw ter Linde als ze op vakantie gingen. Het is een boek geworden over het dagelijks leven op een kleinseminarie en het onderwijs. Het is vooral ook een eerlijk oordeel over de kwaliteit van de opleiding. Rooijakkers: “Dit boek wordt met vreugde ontvangen in deze donkere tijden waar internaten steeds vaker in een slecht daglicht komen. Daarom is het des te mooier dat er nu een positief boek over ons internaat verschijnt.” Oud directeur Frans Schmitz had zich naar aanleiding van berichten over sexueel misbruik in internaten van paters afgevraagd hoe het in Uden is gegaan. “In ieder geval de schrijvers van dit boek beweren dat er in dat opzicht in hun tijd niets is gebeurd.” Nic van Nuland uit Vinkel, voorzitter van de reünistenvereniging van het vroegere College bevestigt dat. “Het was natuurlijk maar een klein internaat. We zouden dat zeker gemerkt hebben. Ook van latere studenten hebben we niets in die richting vernomen. We kregen wel eens een draai om onze oren of een klap. Maar wij hebben in Uden een heel gelukkige tijd gehad.”
Het boek met 302 bladzijden, gebonden en met heel veel foto’s is uitgegeven door Uitgeverij De Bataafsche Leeuw in Amsterdam. Uitgever Walter Wybrands is ook een oud-student. Het boek kost 22,50 euro en is te koop bij boekhandel Bert van der Heijden.
[image=150903]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant