Afbeelding

‘Schilderijen die je kunt pakken’

Kunst en cultuur 71 keer gelezen
UDEN – Udenaren Gerry Berents-de Klein en Hans Beekmans stellen in Expositieruimte Ton Fleskens schilderijen ten toon onder de noemer ‘Samen 20 jaar schilderen, dit resultaat …’.

[image=150768]

“Hans is mijn stimulans en eerste leermeester”, vertelt Gerry. “We hebben samen opleidingen gevolgd en schilderen samen elke week een avond.” Leermeester is Hans niet meer, vindt hij zelf. “We zijn twee handen op een buik. We hebben dezelfde ideeën en dezelfde techniek.”
Die techniek is het kleurrijke olieverf. “Dat is behoorlijk intensief omdat je laagje voor laagje aanbrengt”, vertelt Gerry. “En heel tijdrovend”, vult Hans aan. “Het is dikwijls zo dat je aan twee schilderijen moet werken want het ene moet weer drogen, voor je verder kan werken.”
De expositie toont een mooi overzicht van twintig jaar werk. “In het begin schilderde ik stillevens”, vertelt Gerry. “Ik ging naar de rommelmarkt en rommelde hier en daar een potje bij elkaar. Het kon weleens een jaar duren, voor ik een stilleven bij elkaar had gerommeld.
De laatste tijd ben ik overgegaan naar bloemen. Ik fiets veel rond en maak foto’s waarmee ik combinaties van bloemen schilder.
Ook Hans maakte een ontwikkeling door: ”Van het klassieke naar het huidige. Ik ben nu bezig spijkerbroeken te schilderen. Als ik in Uden in de Marktstraat loop, dan zie ik pas hoeveel soorten en kleuren spijkerbroeken er zijn!”
Realistische schilderijen in olieverf, maar de twee hebben ook een andere insteek in hun werk gemeen, vertelt Hans: “Het is niet plat geschilderd. Er zit altijd diepte en vorm in zodat je kunt zeggen ‘ik kan het pakken’.”

De tentoonstelling is van 25 september tot en met 17 oktober elke zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur te zien in Expositieruimte Ton Fleskens aan de Prior van Milstraat 119 in Uden.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant