Afbeelding

‘Muren maken de kerk niet’

Religie 43 keer gelezen
UDEN – ‘Het nieuwe parochiecentrum St. Petrus is een centrale ruimte die de parochie gaat binden. Na de fusie van de parochies Boekel, Venhorst, Zeeland, Odiliapeel, Volkel en Uden moet de gemeenschapszin nog groeien, maar uiteindelijk kan er een mooi sociaal netwerk ontstaan dat nodig is om het geloof te ondersteunen.’ Dat was een van de uitspraken die zaterdagavond werd gedaan tijdens het forumgesprek over kerk en toekomst.

[image=150516]

Het was een aandachtig publiek dat kwam luisteren naar de vier wijze mannen die met elkaar in gesprek gingen in het kader van de opening van het parochiecentrum. Uitgenodigd waren Paul van Geest, hoogleraar Augustijnse studies, Frank van der Geld, advocaat en permanent diaken, Theo Schepens, godsdienst socioloog en pastoraal werker en Herwi Rikhof, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg.
Volgens Schepens is een fusie van parochies bittere noodzaak, maar de beste oplossing om het vol te houden en om vitaliteit te creëren. Daarvoor is een gebouw als het parochiecentrum nodig. Rikhof voegde daar aan toe dat kerk niet alleen liturgie is, maar ook contact leggen met elkaar, gesprekken voeren, samen gezellige dingen doen. “Wij eten bijvoorbeeld geregeld met onze catechesegroep voor volwassenen. Dat kun je beter in de keuken van het parochiecentrum doen, dan op het priesterkoor.” De sacrale omgeving van de kerk leent zich volgens Van Geest meer voor de liturgie. “En dat is mooi, heel mooi.”
De mannen bevestigden dat de kerk voor velen niet meer vanzelfsprekend is en dat de bezoekers ervan naar een minderheid toe gaan. “Dat is de situatie en het is belangrijk om na te denken waar we staan. Maar het biedt ook kansen. We moeten onze identiteit duidelijk maken, ons herijken en kijken of er dan toch grond is om op te zaaien.” Ook de jeugd hoort daar gewoon nog bij, stelt Van Geest. “We moeten randvoorwaarden scheppen en ontvankelijk zijn. Muren maken de kerk niet, dus als centrum moet je open staan. En dan maar hopen dat ze zich bewust zijn van dingen die ze niet kunnen zien, maar dat ze toch bestaan.”
[image=150515]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant