Afbeelding

Hemelse koepels in museum

Kunst en cultuur 65 keer gelezen
UDEN - In het Museum voor Religieuze Kunst in Uden wordt zaterdag 11 september de expositie Katholieke en Protestantse Hemels geopend. Zestien hemels omvat de tentoonstelling, zestien foto’s op groot formaat van koepels in kerkgebouwen, verspreid over het land. Zestien opnamen die de verschillen tussen de protestantse en katholieke hemel verbeelden.

[image=149174]

Katholieke en Protestantse Hemels is een project van architectuurfotograaf Luuk Kramer en architectuurrecensent voor het NRC Handelsblad, Bernard Hulsman. Zij werkten samen aan het boek Hollandse Hemels, uitgegeven door Architectura & Natura Amsterdam, dat tijdens de opening in het museum zal worden gepresenteerd.
De foto’s werpen een nieuw licht op koepels in Nederlandse kerkgebouwen. Door het standpunt, recht van onder, zien wij de koepel in haar meest volledige gedaante, uitgestrekt in het vierkante of rechthoekige vlak. Tegelijkertijd zorgt de perspectivische vervorming ervoor dat het oog van de koepel nabij komt of juist wijkt. De koepel krijgt daarmee iets abstracts, iets onpeilbaars en benadert daarmee onze ervaring met de echte hemel boven ons.
De expositie is nog tot en met 14 november te bezichtigen.

[image=149175]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant