Afbeelding

‘Iets van Belgische cultuur terugbrengen’

Kunst en cultuur 45 keer gelezen
UDEN – “Over vijf jaar moeten de Belse Fiste in Uden een begrip zijn, want dan is het 100-jarig jubileum van de komst van 15.000 Belgische vluchtelingen naar Uden”, zo vertelt Antoon Versteegde. “En dat feit willen we met de Werkgroep Vluchtoord-Uden niet ongemerkt voorbij laten gaan.” De Belse Fiste van zaterdag 11 september in Theater Naat Piek betekenen, behalve het eerste lustrum, ook de aanzet tot vele activiteiten in de aanloop naar de 100-jarige herdenking.

[image=148805]

De vijfde editie van de Belse Fiste in Naat Piek wordt zaterdagavond 11 september geopend door Pierre van Diepenbeek van de Heemkundekring Uden. Hij geeft een lezing over de bijzondere geschiedenis van het Udense Vluchtoord. “Tijdens de Eerste Wereldoorlog verrees een compleet dorp van demontabele huisjes, van het zojuist gebouwde PNEM-gebouw tot voorbij waar nu Traxx ligt”, weet Antoon Versteegde. “Met 15.000 Belgische vluchtelingen was het Vluchtoord destijds veel groter als het dorp Uden en had zelfs een AHOED en een ziekenhuis. Het was een compleet hospitaal, met een kraamafdeling en aparte zalen voor kinderen, mannen en vrouwen tot aan een sanatorium en mortuarium toe.” In zijn lezing gaat Van Diepenbeek specifiek op dit ziekenhuis in aan de hand van oude foto’s, waaronder enkele recent ontdekte exemplaren.

[image=148806][image=148807]

Na afloop van wat ze in België nog steeds ‘de Grote Oorlog’ noemen trokken de Belgen, met inbegrip van de houten huisjes, terug naar hun kapot geschoten land. “Het contact met de Belgen is in de loop der jaren helaas alleen maar minder geworden”, vervolgt Versteegde. “Terwijl Uden door hun komst en bijkomende geldelijke steun eigenlijk groot is geworden. Zo hebben de Udenaren destijds veel ambachtelijke technieken van hen geleerd, bestond er op Vluchtoord een rijk cultureel leven, werden er wielerwedstrijden gehouden op de wielerbaan en werden de eerste shirtjes van UDI’19 in 1919 overgenomen van de Belgen. Wij als kunstenaars willen graag iets van die rijke cultuur terugbrengen naar onze tijd.” Op 11 september wordt een bidbook gepresenteerd met plannen die in aanloop naar 2015 hun beslag zouden kunnen krijgen. Na de lezing van Pierre van Diepenbeek op 11 september om 20.00 uur treedt "De Illustratie" op, het huisorkest van Mong en de Vieze Gasten. De entree bij Naat Piek is gratis, sponsoren zijn welkom.

[image=148808]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant