Afbeelding

‘Met verve’ exposeert bij Ton Fleskens

Kunst en cultuur 125 keer gelezen
UDEN – Ze komen iedere woensdag bij elkaar om samen te schilderen, de vijf dames van ‘Met Verve’. Hun werk is van 28 augustus tot en met 19 september te zie in Expositieruimte Ton Fleskens, samen met beelden van Ad Claassen, een soort van invaller. “We hebben vier mannen in de groep, maar die wilden niet exposeren.”

Want exposeren is ook een drempel overwinnen, vertelt Anneke Huvenaars. “Je werk is iets van jezelf. Je laat iets zien dan het beeld dat mensen van je bij een ontmoeting hebben. Dat is het enge ervan.” De Volkelse schildert al twintig jaar abstract en haalt haar inspiratie uit de groep. “Dan is het gewoon dóen. Verf op dat doek en werken!”

[image=148390]

Astrid van de Meer uit Cuijk schildert vooral tijdens haar vakanties: “Dan gaan wij naar Frankrijk. Het landschap en oude dorpjes, daar ga ik lekker zitten en schilder ter plekke. Dan voel je de sfeer! Thuis doe ik maar zelden nog iets aan een schilderij.”
Briet van den Dungen uit Uden schildert: “Van abstract tot monumentaal waarbij je iets heel sterk vergroot.” De groep ‘Met Verve’ is heel belangrijk voor haar om inspiratie op te doen. “We zoeken met de groep een onderwerp. Dat zijn over het algemeen verhalen, teksten of gedichten. We hebben een hele periode mythologische verhalen gedaan, maar het kan ook een verhaal in de krant zijn of muziekteksten. ‘Laten we hier iets van maken’ en daar kunnen we dan maanden mee bezig zijn.”
Willy Rojo uit Uden gebruikt de groep voor onderwerpen, maar heeft ook een eigen techniek. “Ik begin heel vaak met dingen die ik op vakanties vast heb gelegd. Daarmee kan ik starten, maar daarna kijk ik er niet meer naar. Het onderwerp gaat dan een eigen leven leiden.”
Truus Claassen uit Uden is de kartrekker voor de expositie, maar schildert zelf ook: “Meestal koppen van een beetje weemoedige figuren. Mens met karakter die iets meegemaakt hebben en dat kun je zien.” Ze is altijd met haar hobby bezig: “Nou, schilderen is geen hobby meer, maar een passie. Ik ben er echt aan verslaafd!”
Haar man Ad Claassen is gast tijdens de expositie. “Ik beeldhouw al 60 jaar”, vertelt hij. “Op de lagere school ging ik hout snijden in plaats van leren. Ik heb altijd neiging gehad om iets te maken en ook als smid heb ik veel kunst gemaakt. Nu ik meer tijd heb, ben ik met steen aan de gang. Wat ik in de steen zie, moet er uit zien te komen.
Meestal heb ik een idee als ik de steen zie liggen, maar als je een stuk eraf kapt, komt er vaak weer iets heel anders te voorschijn.”

Expositieruimte Ton Fleskens is zaterdagen en zondagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Tijdens de opening van Met Verve op zaterdag 28 augustus om 14.30 uur speelt Niels Swinkels.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant