Afbeelding

Man uit Herpen rijdt zonder geldig rijbewijs

Column 43 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=48659]

- Osse Pastoor worstelt met condoomgebruik.
- Pilaren Udense Petruskerk door kerkbestuur vervangen.
- Verhogen kerkbezoek Schijndel blijkt heidens karwei.

Het zijn stuk voor stuk opvallende krantenkoppen. Onze bisschop zal er zeker wakker van liggen. Maar ik niet. Nee, want er staan dagelijks wel meer opvallende koppen in de krant. Eentje komt met de regelmaat van de klok terug: “Man rijdt zonder geldig rijbewijs.” En daar hoor je dus niemand over.

Ik heb al bijna een halve eeuw mijn rijbewijs. Op de foto zit ik op een klimrek. En geloof het of niet, ik rij al die tijd al schadevrij. Althans tussen de ongelukken door dan. Parkeren doe ik op mijn gehoor (dfeng, krrr, bam, en zo staat hij goed). Als ik thuiskom gaat onze garagedeur van schrik open. In mijn geval zit de airbag dus achter het stuur. Rijden is voor mij hetzelfde als vrijen met een inktvis. Er gebeurt zoveel dat ik geen idee heb waar ik allemaal op moet letten. Ik kom ook zeker in de hemel, want ik heb om mij heen meer mensen laten bidden dan de laatste drie pausen bij elkaar. En dat dus allemaal mét een rijbewijs op zak! Hoe rijdt dan iemand zónder zo’n ding, vraag je dan. Dat moet helemaal levensgevaarlijk zijn. Mooi niet dus. Sla al die “man rijdt zonder rijbewijs” berichten er maar op na. Zelden is er sprake van een ongeluk. Nee, die lui worden meestal bij een routinecontrole onderschept. Laatst nog in Ravenstein. Daar hield de politie een Herpenaar aan die uitstekend rondreed, zij het zonder rijbevoegdheid. Kunnen we die rijexamens niet beter afschaffen?

Nou ik toch bezig ben, waar ik me ook een versnellingsbakontsteking aan erger is die absurde 30 kilometer snelheid in de bebouwde kom. Eigenlijk is dat nog tot daarentoe, maar dat ook iedere bejaarde automobilist zich daar aan houdt!? Gruwelijk! Je kent die lui wel. Ze hebben zelf de APK niet gehaald maar kruipen toch nog achter het stuur. Je ziet ze nauwelijks zitten, alsof ze met het stuur hun broek omhoog houden, maar ze zijn er wel degelijk. Het enige dat ze inhalen op de weg is hun slaap en ineens staan ze stil. En daar sta ik dan achter. Blijken ze te wachten tot de stopstreep groen wordt. Kijk, daar word ik nou wagenziek van. Naast dat van die rijexamens zou ik dus ook willen voorstellen om dat bord met die 30 te vervangen door eentje met 60. Ouder dan dat komt er niet in. Het is maar een idee.

Een vrij bevoegd weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk



Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant