Afbeelding

Vlaggen met herinneringen in Markstraat

Centrum 78 keer gelezen
UDEN – De Marktstraat is een stuk kleurrijker geworden dankzij een kunstwerk opgehangen aan de kabels waaraan in de winter de feestverlichting hangt. Aan elke kabel hangen drie vlaggen gemaakt door Genoveef Lukassen en met teksten van stadsdichter Maarten van den Elzen.

[image=146310]

In totaal zijn het 27 vlaggen met teksten die herinneringen oproepen aan bekende winkels uit het verleden. Vooral voor ouderen zal het een feest van herkenning zijn, denkt René Jetten van Uden Promotie, de opdrachtgever. Van den Elzen moest kort van stof zijn en koos daarom voor de Haiku, de dichtvorm die bestaat uit drie regels waarvan de eerste met vijf, de tweede met zeven en de derde weer met vijf lettergrepen. “We noemen ze voor deze keer Haikudens”, grapt de dichter. Voor het project liep hij met Udenaar Max Strick door de Marktstraat om herinneringen op te halen. Fietste Van den Elzen zelf als kind dagelijks die route, een beetje hulp had hij toch nodig. Ook hielp het boek van Luciën Bressers ‘Uje ge bent Uje nie mer’. Nu hangen er vlaggen op het punt waar Hotel de Korenbeurs was, waar drogist De Leijgraaf zat of waar de kapsalon was. Met op de vlag de regels:
‘Scheren en knippen
Barbier uit het verleden
Kapper Ludwig Kapl’

Omdat niet op elke plek waar een kabel hangt een winkel zat, heeft Van den Elzen ook de herinnering aan de grote boomgaard in het centrum van Van Mulukom vernoemd zoals ook ‘De Sok’, de zaak van Jansen de Wit.
Tijdens het ophangen woensdagavond kregen Genoveef en Maarten al reacties. Ook van jongeren bij Mc Donalds. Dat vereiste wat uitleg. “Maar ik kreeg snel begrip voor het project. Een meisje vertelde dat haar opa aan de Marktstraat had gewoond en zij herkende dingen uit opa’s verhalen op de vlaggen.”
De vlaggen verlopen langzaam van kleur en fleuren de Markstraat helemaal op, zoals de bedoeling was. Elk jaar worden ze opgeborgen als de feestverlichting nodig is en ze komen in de lente weer terug, tegelijk met de manden met geraniums. (Foto's André van der Linden)
[image=146309]
[image=146325]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant