Afbeelding

Veghel smult van nieuw wereldrecord

Kunst en cultuur 65 keer gelezen
VEGHEL – En wéér sneuvelt er in Veghel een oud wereldrecord. Even spant het er om, maar als de ijkmeter goed staat kan notaris Goof van Nunen het gewicht van de reusachtige pommes gratin toch noteren. Gejuich onder medewerkers van Hutten, Sligro en het massaal toegestroomde publiek als de cijfers 3.800 kilo op het bord verschijnen. Het oude wereldrecord is met maar liefst 800 kilo overschreden.

[image=144338]

Topkok Albert Tielemans had gehoopt op een aardappeltaart van ruim vierduizend kilo, maar met de huidige 3.800 kilo is hij ook zeer tevreden. Het is dan ook geen sinecure geweest om het warme gerecht te bereiden. In de keukens van Hutten Exclusieve Catering is de afgelopen dagen met man en macht gewerkt om het gerecht voor te bereiden.
Er wordt onder meer 2.250 kilo aardappels, 500 kilo kaas, 840 liter melk en 900 kilo slagroom in de pommes gratin verwerkt. “En dat te bedenken dat we met 500 gram aardappels zijn begonnen om het gerecht uit te proberen”, lacht Tielemans die namens Sligro Food Group bij het initiatief betrokken is. “De samenwerking met Hutten is weer prima geweest.” Die tevredenheid is ook af te lezen op de gezichten van Koen Slippens en Bob Hutten. Zeker als blijkt dat het oude record weer zal sneuvelen. Veghel Voedingsstad heeft een eer hoog te houden.
Met verhitte gezichten gooien de medewerkers van de groene (Sligro) en witte brigade (Hutten) deze zonnige middag de aardappels en kaas in de reusachtige bakplaat die speciaal is gemaakt door Veghelaar Karel Hol (Hol Systems). Drie dagen is hij met drie mensen bezig geweest om de bakplaat van bijna zes bij zes meter in elkaar te lassen. “Het gevaarte moest uit één deel bestaan omdat het in de lucht gehesen moest kunnen worden om de pommes gratin te kunnen wegen. Het was nog spannend om het veilig over de weg hier in het Julianapark te krijgen.”
Tegen drieën maakt notaris van Nunen aan alle onzekerheid een einde door het gewicht van de aardappeltaart bekend te maken. Een bijzondere klus is weer geklaard. Tijd voor de toeschouwers om te smullen.
Wisten de foodbereiders de vorige edities niet wat ze met al het overgebleven voedsel moesten doen, ditmaal zijn ze er op voorbereid. Het publiek mag zoveel eten als ze wil én er zijn speciale bakjes om ook nog wat pommes gratin mee naar huis te nemen!
Op het NOS Jeugdjournaal is vanavond een korte reportage van de geslaagde recordpoging te zien. De uitzending begint om 18.45 uur.

[image=144326]

[image=144327]

[image=144329]

[image=144328]

[image=144330]

[image=144331]

[image=144332]

[image=144333]

[image=144334]

[image=144335]

[image=144336]

[image=144337]

[image=144339]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant