Afbeelding

‘We moeten bekend, dus bemind worden’

Kunst en cultuur 115 keer gelezen
UDEN - Laurens Felix is sinds december vorig jaar aangesteld als nieuwe directeur van het CKVU. Inmiddels heeft hij een missie want hij wil meer aandacht voor kunst en cultuur in het onderwijs. Ook wil hij beter zichtbaar worden en samenwerken op de vrijetijdsmarkt. “We willen dat mensen elkaar onmoeten, ze laten verblijven en ze zelf dingen laten maken. Daarbij kunnen we nog heel veel vernieuwen en ontdekken.”

[image=143079]

Laurens Felix is al jaren directeur/bestuurder van MiK (Meierijs Instituut voor Kunsteducatie) in Schijndel. Hij bestuurt het CKVU in een deeltijdbaan want de overige uren is hij ook nog in Schijndel bezig. Felix is geboren in Boxtel en woont daar nog. Hij heeft conservatorium gedaan en werd violist. Thuis groeide hij ‘prenataal’ met muziek op, evenals zijn broer die in Uden dirigent was van Musica Vocalis. Zijn vader was directeur van de streekmuziekschool Boxtel-Sint Michielsgestel. Zo vader, zo zoon.
“We wonen in een maf land”, zegt Laurens Felix. “Geen land waar de agenda’s van de mensen zo vol staan als hier. En áls ze dan vrije tijd hebben, zijn wij gesloten. We moeten dus onze openingstijden verruimen en lesvormen aanpassen. Meer workshops bijvoorbeeld waarin mensen samen een paar uur bezig zijn. En, wij willen bekend, dus bemind worden. Dat kan door de jeugd meer op te zoeken, via Stichting C. Daar kunnen we nog veel meer mee. Het komend seizoen gaan we naar mogelijkheden zoeken om er in 2011-2012 mee te beginnen.”
Samenwerking is essentieel voor Felix. “We moeten ons programma’s in de regio op elkaar afstemmen en spreiden. Door kennis met elkaar te delen verhogen we het rendement en kan er veel meer kracht vanuit gaan. We moeten kijken welke organisatie en welke mensen we daarvoor nodig hebben. Door de organisatie te professionaliseren maak je je interessanter voor andere partijen. Daarbij kijken we naar Pieter Breughel in Veghel en naar MIK in Schijndel.”
Felix is niet bang dat de jeugd afhaakt. “Met dank aan de programma’s van Joop van de Ende”, lacht hij. “Musical bevat dans, drama, muziek en zang. Juist jongeren willen zich graag op een podium uiten. Zang, gitaar, slagwerk en toetsen zijn populair. Ze zien niet anders. Door beter in beeld te komen met dit aanbod kunnen we de behoefte eraan groter maken. Daarom moeten we de taal van de jeugd spreken. Een brochure alleen is niet genoeg, we moeten het laten zien. Bij MIK hebben we bijvoorbeeld Pop en Co en komen er wekelijks 150 jongeren bij elkaar die in bandjes muziek maken onder begeleiding.”
Felix wil geen overlap met andere instellingen in Uden maar juist met behoud van eigen identiteit samen naar buiten treden. Uit onderzoek blijkt dat 8 miljoen nederlanders aan amateurkunst doen, op welk vlak dan ook. De helft ervan wil daarbij ondersteuning en daar zijn wij voor. Er is veel te doen.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant