Afbeelding

Geen Oranje voor thuiskijkers Macharen

Column 35 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83644]

Feit 1. Het is niet voor het eerst dat we de finale van een WK halen, maar het is wel uniek dat we dat doen met een team dat finaal uit vorm is (op Van Bommel na dan).
Ho ho, wacht even. Ik vind voetbal ook het leukste spelletje dat er is … althans met je kleren aan. Ik ben weliswaar niet zo’n fan als pastoor Aarden van Boekel, die bij ieder oranje doelpunt de klokken luidt, want ik heb geen klokkenspel, maar toch voel ik me een echte aanhanger van oranje, zij het kritisch. En naar mijn bescheiden mening bakken onze jongens er niks van. Maar Cruijff zou zeggen, hoe slechter we voetballen, hoe beter we zijn. En zo is het.

Feit 2. In Zuid-Afrika mag het dan officieel zijn afgeschaft, hier in Nederland steekt het uitgerekend tijdens dit WK de kop op: Apartheid. Jawel, de kloof tussen oranjedragenden en oranjelozen wordt steeds schrijnender.
Ik kan het weten want ik ben namelijk zelf oranjeloos. Geen stom vlaggetje op mijn auto, geen beessie om ieder uitstekend lichaamsdeel, maar ik hoor ze wel achter mijn rug hoor: “Kijk, daar looptie, de NSBer van Slabroek! Nog geen oranje streepie op zijn sok! Ze zouden zijn paspoort moeten innemen.” Zag je die foto in het Brabants Dagblad, hoe de Boekelse eerwaarde Aarden tijdens de halve finale zijn hond Tippie met een driedubbele Hup-Holland-Hup-das had opgeknoopt? En op het dressoir stond de flacon oranje kleurspoeling al klaar. Van drogisterij van de Doelen voor Tippie tijdens de finale. Waar is Mandela als je hem nodig hebt? Het is een schande. Dat is ‘t.

Feit 3. De kans op een revolutie is in ons land nog nooit zo groot geweest als tijdens de finale, aanstaande zondagavond.
Dat in de rust, wanneer een kleine 8 miljoen Nederlandse koelkasten tegelijkertijd open worden getrokken, de mogelijkheid op een nieuwe ijstijd groot is, weet iedereen. Maar wat men niet weet is dat de kans groot is dat we hier volgende week maandag een nieuw regiem hebben. Wat wil je, onze strijdkrachten liggen dan nog lam voor de tv, het koningshuis loopt met een nepbekertje de polonaise in een kleedkamer in Johannesburg en niemand die het ook maar iets kan schelen, die coup van ontevreden burgers uit Macharen. Jawel, je leest het goed, in Macharen begint de revolutie. Geef ze ’s ongelijk, wat zou jij doen als je door een Ziggo-kabelbreuk niet alleen de halve finale maar ook de finale van het WK hebt gemist? Weg met de regering!

Een werelds weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant