Afbeelding

‘Bij het Wilhelmus, ga ik door de grond’

Sport 2 keer gelezen
BRAZILIË – “Ja, het is misschien vreemd maar ik ben hier als Udenaar de enige Nederlander in deze grote 700.000 inwoners tellende stad Juiz de Fora, Minas gerais (180 kilometer van Rio de Janeiro). Ik woon en werk hier als priester-missionaris al 42 jaar en ben Braziliaan met de Brazilianen. Maar toch, als ik in zo’n wereldwedstrijd onze oranje jongens op het voetbalveld zie komen met een grote Nederlandse vlag en ze zingen het Wilhelhus, dan ga ik door de grond.”

[image=142559]

Dat schrijft trouwe Kliknieuwslezer padre Theo Verbruggen (74). Hij verheugt zich op de wedstrijd van vrijdag. Brazilië tegen Nederland. Niet de eerste keer. In 1994 en in 1998 verloor Nederland van Brazilië. En beide keren zat kruisheer Verbruggen er tussen met een hart dat zowel voor Nederland als voor Brazilië klopt. Zijn voorspelling voor vrijdag: 2 - 1 voor Oranje!
“Dat Wilhelmus is van mijn vaderland, denk ik dan. Ja echt, met een wereldkampioenschap ben ik Nederlander. Mijn huis is versierd met oranje en een grote Nederlandse vlag van 3 meter lang. Zelfs op mijn auto heb ik een kleinere vlag van Nederland en ik draag een officieel oranje shirt. Afgelopen zaterdag was het een enorm feest hier toen Brazilië moest spelen en won. Leuk om te horen en te zien. Bij mijn huis is een grote veranda en die staat open voor de jeugd. Bij iedere wedstrijd als Brazilië speelt, zit het hier hartstikke vol met jongeren. Allemaal knettergek als Brasil een goal maakt. Maar ze respecteren ook mijn Nederlandse kant. Zaterdag werd het helemaal feest en dans vooral omdat het vrijdagmorgen 11.00 uur hier (5 uur verschil met Nederland) een Holanda-Brasil zal zijn.”
In 2007 reageerde padre Verbruggen ook al verheugd omdat bekend gemaakt werd dat Brazilië organiserend land van het WK Voetbal wordt in 2014. Theo Verbruggen ging op zijn zeventiende in het klooster als broeder bij de Kruisheren. In 1968 vertrok hij naar Brazilië om daar uiteindelijk voor altijd te blijven. (Foto: da Tribuna e pedido de matéria)

[image=142573]

[image=142560]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant