Afbeelding

Internet doet postbodes de das om

Column 7 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83646]

Niemand zit te wachten op dit stukje. Nee, de ene helft van jullie staat nou in een minuscule postorder bikini de laatste plooien uit de buitentent te strijken (leve de vakantie!) en de andere helft ligt met een tweedegraads Oranjeverbranding in de recovery room van een willekeurig voetbalcafé in de regio (leve Stekelenburg!), dus heel begrijpelijk dat je nu geen boodschap hebt aan dit geneuzel. En eerlijk gezegd denk ik niet dat het onderwerp zelf dit stukje wél leuk vindt. Ik doel hiermee op Ton, onze postbode.

En nou hoor ik het gegniffel al aanzwellen. Postbode? Was dat vroeger niet iemand die briefkaarten en enveloppen in je brievenbus stopte? Vroeger, je weet wel, toen alleen onderduikers nog uit de kast kwamen, toen de mobieltjes nog draaischijven hadden en een zakaansteker iemand was die je martelde. Ja hoor, genoeg gelachen.

Wij hebben in ons buurtschap Slabroek inderdaad nog een postbode. Hij heet Ton en hij doet het al jaren! Ton heeft volgens mij in 1809 de oproep van Lodewijk Napoleon voor de Franse dienstkeuring nog bij ons in de Slabroekse bussen gegooid. Zonder postbode Ton waren de Slabroekse vrouwen nooit voor het eerst gaan stemmen in 1922. En wie denk je dat ieder jaar de Udense gemeentegids bij ons aflevert waardoor we nu weten dat Volkstuinvereniging de Grietenhof een secretaris heeft die G.J. Bronts heet en dat er ter voorkoming van hondenoverlast in Uden 3 regels gelden. Die ga ik hier niet alledrie vermelden, maar laat het duidelijk zijn, postbode Ton was en is van levensbelang voor ons. We kennen hem dan ook allemaal. Ton geeft zijn mening over Arjen Robben (niet forceren), Ton geeft advies over hoe je een ladder moet uitschuiven (“nee niet zo Mark, andersom”) , Ton komt op je verjaardag en geeft je een kip die nog zeker vier keer groter wordt. Kortom, Ton is van ons!

En dat moet zo blijven. De post moet namelijk een herkenbaar en vertrouwd gezicht houden. Iedere wijk heeft zijn eigen buurtgek, wijkagent … en óók zijn eigen postbode. Kan me niet schelen of het postvolume nou jaarlijks met 10 of 40 procent terugloopt door internet en Emailverkeer. Maakt me niet uit of mijnheer Koorstra van TNT Post naast de 9600 voltijdsbanen straks ook alle groene bussen door goedkope parttime frutsels wil laten vervangen … Ton moet blijven! En Ton niet alleen, zijn 9599 collega’s ook. Het is al ongezellig genoeg in Nederland.
Zo, nou allemaal snel op vakantie naar het buitenland. En stuur maar mooi een kaartje.

Een post modern weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant