Afbeelding

Peter Winnen praat over Alpe d'Huez

Sport 65 keer gelezen
UDEN – Heel Nederland is nog in de ban van het WK Voetbal. Je zou bijna vergeten dat de Tour de France zaterdag 3 juli van start gaat in Rotterdam. Cor van de Wiel quality bikes & services en boekhandel Bert van der Heijden halen op vrijdag 25 juni een stuk Tour-geschiedenis naar Uden. Oud-renner Peter Winnen en auteur Johan Faber geven die avond samen een lezing over de ‘Nederlandse berg’, Alpe d’Huez.

[image=141985]

Hoewel het al een poos geleden is dat een Nederlander op Alpe d’Huez als eerste over de meet kwam, zal Alpe d’Huez altijd een bijzondere aantrekkingskracht blijven uitoefenen op Nederlanders. Elk jaar beklimmen duizenden Nederlanders de berg per fiets of step, al dan niet voor een goed doel. Peter Winnen won tweemaal deze koninginnerit en ook Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse passeerden hier ooit als eerste de streep tijdens de Tour de France.
Inmiddels is Peter Winnen, net als Johan Faber, een succesvol auteur van boeken over de wielersport. Sinds het verschijnen van zijn succesvolle debuut ‘Van Santander naar Santander’ is zijn talent als schrijver niet onopgemerkt gebleven. Winnen schrijft wekelijks een column in NRC Handelsblad; daarnaast is hij een veelgevraagd auteur op literaire bijeenkomsten en horen we ieder jaar op radio en televisie zijn deskundig commentaar over de Tour de France. Met zijn relativerende manier van schrijven, zijn filosofische mijmeringen, zijn eigenzinnige visie en zijn sympathieke persoonlijkheid geeft hij de wielersport én de sportliteratuur een hoogstpersoonlijke extra dimensie. Onlangs verscheen ‘Pedaalridder’. Hierin zijn de mooiste verhalen uit zijn bundels geselecteerd.
Van Johan Faber verscheen een tijd geleden ‘Alpe d’Huez, de Nederlandse berg’. De Nederlandse zeges op Alpe d’Huez vormen de basis van deze ‘biografie van de berg’ in 21 bochten. Het boek beschrijft de dag van de zege door de ogen van de renners, en tegen een indrukwekkend decor: haarspeldbochten, gloeiend heet asfalt, dol geworden toeschouwers en een weg die als een muur omhoog loopt. Tegelijkertijd verdiept de auteur zich in de geschiedenis van de berg, en in de mysterieuze aantrekkingskracht van de klim. Al het drama van een wielercarrière balt zich samen tussen Bourg d’Oisans en Alpe d’Huez, waar de helden een hoogteverschil van meer dan 1100 meter moeten overwinnen. ‘Alpe d’Huez, de Nederlandse Berg’ begint in het dal en neemt de lezer mee in een duizelingwekkende, veertien kilometer lange klim naar de finish.

De lezing van Faber en Winnen is vrijdag 25 juni om 19.00 uur in de winkel van Cor van de Wiel aan de Liessentstraat in Uden. De boeken van het tweetal zijn hier ook te koop en de auteurs signeren deze avond ook. Bert van der Heijden richt een speciale hoek in met wielerboeken. De entree is vrijdag gratis.

[image=141988][image=141987]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant