Afbeelding

‘Boek met liefde gemaakt voor moeder’

Centrum 60 keer gelezen
UDEN – In drie maanden tijd is het gelukt om een boek te maken van 148 pagina’s over de historie van het Udense familiebedrijf Van Donzel. Zondagmiddag werd het gepresenteerd en overhandigd aan moeder Reggie van Donzel (86) tijdens het 100-jarige jubileumfeest. Op het terrein aan de Prior van Milstraat stond een grote tent en op het podium stond een trotse Ties van Donzel die vertelde over ‘Hoe unne Van Donzel in Uje kwam tot Hoe unne Van Donzel in Uje blijft’.

[image=141584]

Burgemeester Henk Hellegers feliciteerde de familie met het 100-jarige jubileum en hij stelde dat het voor moeder Van Donzel erg fijn moet zijn dat ze dit mee mag maken. Hij waardeerde het dat de familie een kunstwerk schenkt aan de Udense gemeenschap. Hellegers schonk de familie het ingelijste gedicht ‘Een eeuw Van Donzel in Uden’van stadsdichter Maarten van den Elzen. De dichter droeg het zelf voor. Hij zat in de klas met Ties van Donzel en zijn moeder was bevriend met Reggie van Donzel.
Hoogtepunt van de middag was de presentatie van het jubileumboek. “Een boek met liefde gemaakt voor onze moeder”, zei Anne-Marie van Donzel. Aan de overhandiging ging een leuke reportage vooraf van Michiel Kerkhof over hoe het boek tot stand is gekomen. Het is volgens René Jetten van Uden Winkelcentrum een historisch document waarin de complete geschiedenis van een Udense familie, maar ook van Uden ‘opgeschud wordt als een ‘Donzeldekbed’. Hij zei niet alleen trots te zijn op het resultaat, maar ook op het familiebedrijf in het Udense centrum.
Het boek is geschreven door Ad en Aranca Janssen met medewerking van Adraan Sanders en Wim Rovers van de Udense Heemkundekring en Luciën Bressers van Stichting Het Uden-archief van Bressers. Het bevat een omschrijving van zes tijdsperiodes en drie generaties Van Donzel. Naast elke belangrijke familiegebeurtenis staat er ook steeds een artikel over iets dat speelde in Uden of in Nederland gedurende die tijd. “Je kunt niet alleen over het bedrijf schrijven, je moet het plaatsen in de omgeving waar het groot geworden is”, legde Sanders uit in de reportage. “En dat verhaal wordt nog mooier met herkenare beelden.” De vele foto’s zijn bij elkaar gesprokkeld door de familie zelf en door Bressers. Het boek is gemakkelijk leesbaar door de korte teksten, de vele plaatjes en anekdotes. Het is gedrukt door Bek Grafische producties in Veghel in een oplage van 600 stuks. Alle gasten kregen er een mee naar huis. Het muzikale hoogtepunt van de dag was zangeres Anita Meijer.
[image=141586]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant