Afbeelding

Expositie van naaktfotografie

Kunst en cultuur 123 keer gelezen
UDEN - “Naaktfotografie moet niet in een stiekem circuit zitten”, vertelt Harry van Mil. “Open kaart spelen, dat is ontzettend belangrijk.” De leden van Fotakt ’85 laten met hun expositie ‘Een kwart eeuw fotografie’ bij Van Oort Interieurs zien wat ze gemaakt hebben. “Geen glamour als in de Playboy. Wij proberen kunst te maken!”

[image=140205]

Eerder exposeerde Fotakt ’85 al in het provinciehuis en nu bij Van Oort Interieurs. “De taboesfeer is er wel vanaf”, weet Harry van Mil. Maar 25 jaar geleden kon hij bij zijn toenmalige fotoclub zijn ei niet kwijt. “Met naaktstudies wist die club geen weg mee. Over een landschap konden de leden uren praten, maar over een naakt konden ze niks zeggen.”

Naaktstudies
Dus richtte Harry een landelijke groep op: “Geen fotoclub, maar een huiskamergroep waar alles bespreekbaar is.” Want met naaktmodellen werken is toch iets aparts, weet Henk Lunenburg uit Uden . “Je kunt niet in één keer zeggen. Ik ga je naakt fotograferen. Het vertrouwen moet heel erg goed zijn.” Het gesprek voor is dan ook erg belangrijk, weet Harry van Mil: “Dan weet je wat je samen gaat maken.” En dat is geen glamour als in de Playboy. “Meer abstractie en creativiteit”, vertelt Harry van Zutphen uit Mariaheide. “Maar iedereen heeft toch zijn eigen visie hierop.”

Photoshop
De verhalen hoe foto’s gemaakt zijn, blijken verrassend te zijn. ‘Oh, dat is Photoshop’, krijgen de leden van Fotakt ’85 vaak te horen, maar dat bestond een paar jaar geleden natuurlijk niet. Foto’s bewerken in de computer is overigens geen taboe voor de club. “Maar onze modellen krijgen geen grotere borsten of langere benen”, lacht Henk Lunenburg. “Twee beelden door elkaar mengen, een compositie maken of een kleur wijzigen, die dingen doen we wél in Photoshop.” Maar ook met de computer, blijft hun werk een kunst, vindt Harry van Zutphen. “Foto’s, ‘die maak je even’, zo wordt gedacht, maar zo is het niet, ook niet met de computer.”
Harry van Mil keert zelfs terug naar de donkere kamer: “Dat is toch het mooiste”, maar ook daar ontstaan zijn beelden niet. Dat gebeurt in zijn hoofd. “Ik droom veel en die beelden blijven in mijn hoofd zitten. Dan heb ik ’s morgens geen tijd om mijn boterham op te eten, want ik wil aan de gang.”

De expositie wordt vrijdag 4 juni om 19.00 uur feestelijk geopend door Ferry van Oort en is daarna nog tot 30 augustus te zien tijdens openingstijden van Van Oort Interieurs aan de Vijverlaan 1 in Uden. Zie ook www.fotakt85.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant