Afbeelding

Verloskunde Oss dicht in de zomer

Column 31 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83645]

Je kent die indianenverhalen wel over “de medische specialisten”. Ze temperaturen met hun vinger, ze verwijderen wratten met een soldeerbout en zelfs de oorarts luistert maar half. Dat gaat namelijk sneller. Want tijd is geld. En gek, maar de behandeling wordt ineens duurder als de betreffende arts zijn boot af moeten betalen. Een tante van mij beweert voor haar voetschimmel een volstrekt verkeerd medicijn te hebben meegekregen zodat ze genas van een totaal verkeerde aandoening.

Maar ach, ik weet niet wat ik ervan moet denken. De laatste keer dat ik in een ziekenhuis ben geweest is ruim 40 jaar geleden. Ik had toen een pijpje van ons blaasvoetbalspel ingeslikt en mijn moeder dacht toen dat ik een acute aanval van astma had. Ik heb er inderdaad nog een paar weken mee rond gelopen. Bij voetballen was dat wel handig. Ik piepte namelijk zo hard dat de keeper van de tegenpartij dacht dat de scheidsrechter het spel affloot, telkens als ik in de buurt kwam. Hoe dan ook, ik kreeg in Veghel een hele aardige dokter die het afdeed als een dubbele longontsteking. Maar – nou komt het aardige – mijn moeder hoefde toch maar éénmaal te betalen.

Maar goed, dat was dus vroeger. Inmiddels is tijd geld geworden. En wie heeft nog tijd? Een beetje chirurg is tegenwoordig zo druk als een mug op het naaktstrand, als een inktvis die voor het eten zijn handen moet wassen. Neem de gynaecologen van ziekenhuis Bernhoven in Oss. Die hebben, zo las ik, veel te weinig gespecialiseerde verpleegkundigen, en komen daardoor enorm veel tijd en dus geld tekort. Ik denk dan, jongens, laat in werkbesprekingen alle lidwoorden weg, dan hou je per dag minimaal 10 minuten over. Of contracteer op de Heuvel wat dakloze junks als parttime verpleegkundigen. Die kunnen inenten als de beste! Maar nee, wat doen ze; ze sluiten de afdeling Verloskunde deze zomer en verplaatsen de hele handel naar Veghel. Dus ziet U van de zomer zwangere dames met x-benen door het Osse centrum kreunen dan weet u waardoor het komt. Tussen 24 juli en 5 september wordt er in Oss NIET bevallen! Begrepen?

Het is echter niet allemaal kommer en kwel in het Osse Bernhoven. Er loopt daar bijvoorbeeld ook een wonderdoctor rond. Het zoontje van mijn zus had van de week een eurocent in zijn neus gestopt. … en twee uur later liet de KNO-specialist mijn zus 150 euro ophoesten. Zo, daar kan Hans Klok een puntje aan zuigen!

Een weekend met volledige persvrijheid gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant