Afbeelding

Een historische stede van stand

Column 32 keer gelezen
Wanneer ik geen geboren Vlaardinger was, had ik graag van Ravenstein willen zijn. Niet per se ‘De heer’, maar toch wel gelijk de gesoigneerde heren die met hunne dames in grote getale de straten van het trotse vestingstadje bevolkten. Beeldschoon en zeker bevallig speelden zij bepaaldelijk geen rol maar wel het spel. Men leek gewend schitterende kostuums en orginele kleding te dragen. Gelijk Jacqueline van der Waarden van eigen snit, een dorpsraad waardig, liepen er nog velen zeker zo aardig.

De vesting is prachtig authentiek, echter geen verstild decor van vervlogen tijden maar orginele entourage voor een tabelau vivant van bewoners en bezoekers die de rijkdom van geschiedenis op waarde weten te schatten. Die waarde uitte zich bijvoorbeeld in de rijke kostuums waarin velen zich als nieuw gestoken had. Een ieder zag er stralend uit. Boeren, burgers en edelen van stand bevolkten de straten en ontvingen buitenlui met open armen.

[image=139110]

Vendels en gilden en troepen soldaten presenteerden zich bovendien in grote getalen, met vaandels, salvo’s en buskruitgeknal dat soms de grondvesten deed schudden zonder echter ook maar enige schade aan ter richten. Ook de normen en waarden van vroeger gewoon, blijken hier in Ravenstein nog te gelden en houden stad en moraal wonderlijk schoon. Waarbij de dorpsraad met vroede vaderen zowel als dames voorop stonden in de taak van aanpakken en uitvoeren.

Ik heb er van genoten, wat mij betreft hoeft Ravenstein niet weer 650 jaar te wachten om zijn bestaan te vieren. Van harte gefeliciteerd en nog vele jaren van voorspoed en geschiedenis.

Is getekend,

Peter de Jong als bezoeker van Ravenstein
Pieter Kornelis van Ebscheuten als Stadsomroeper van Vlaardingen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant