Afbeelding

'Uden is veiliger geworden'

Algemeen 7 keer gelezen
UDEN - Tijdens een druk bezochte nieuwjaarsreceptie hield burgemeester Joke Kersten, die in april afscheid neemt, haar vijfde en laatste nieuwjaarsrede. Met overwegend positieve boodschappen.

[image=82660]

Natuurlijk werd nog even teruggekeken naar de titel 'Groenste stad van Europa'. "Niet alleen een mooie promotie voor onze gemeente, het stimuleert ook om de kwaliteiten die we in onze woonomgeving hebben verder uit te bouwen." Kersten riep de bevolking nog eens op om kennis te maken van het wandelroutenetwerk in Uden.
Het thema veiligheid ontbrak ook niet in de nieuwjaarsspeech. "Uit de politiecijfers van het afgelopen jaar blijkt dat onze gemeente veiliger is geworden. Het interventieteam de Bogerd, de uitbouw van het BIN-project, de camera's op de Markt, de inzet van de Torren, samen met de politie, de samenwerking tussen wijkambtenaren en de wijk- en dorpsraden, het heeft allemaal bijgedragen tot die grotere veiligheid. Het elkaar snel weten te vinden, kennen en gekend worden, dat zijn belangrijke aspecten in het veiligheidsbeleid."
Kersten noemde verder ook de positieve verkenning Oss-Udden-Veghel die dit najaar is gepresenteerd. "Juist in een tijd dat het minder goed gaat zullen we de handen ineen moeten slaan. Het A50-overleg zoals we het genoemd hebben biedt veel kansen. Deze drie gemeenten tellen ruim 150.000 inwoners en meer dan 94.000 arbeidsplaatsen."
De burgemeester stond ook stil bij de kredietcrisis die ook in Uden voelbaar is. "Ook bij ons zijn mensen getroffen door werkloosheid of arbeidsduurverkorting. Maar ook menige oudere in onze samenleving krijgt geen verhoging van het pensioen. Dat betekent dus achteruitgang. De onzekerheid zal nog even doorzetten in 2009. Het behoedzame financiële beleid dat we als gemeente gevoerd hebben moet ons helpen om door de 'winter' te komen.Gelukkig wordt er ook geïnvesteerd. Projecten die opgezet zijn om starters te helpen bij het realiseren van hun woonplannen verdienen meer dan ooit onze steun.Dat geldt ook voor de samenwerking tussen gemeente en SVU. Daarbij kan het 'fonds maatschappelijke investeringen' een heel belangrijke rol spelen. Ook de projecten gericht op participatie en toegang tot de arbeidsmarkt blijven onze aandacht en steun vragen. Daarbij speelt scholing, voor jong en wat ouder, een belangrijke factor om de toegang tot de arbeidsmarkt te vergroten."
Burgemeester Kersten stond ook nog stil bij de verwikkelingen rond het Museum voor Religieuze Kunst. "Een directe sluiting dreigde. Acties van Udenaren en andere mensen die het museum een warm hart toedragen leiden ertoe dat het gemeentebestuur zich opnieuw gebogen heeft over de mogelijkheden tot behoud van het museum in Uden. Het zal zeker geen eenvoudige taak worden en zonder de steun van de provincie is het een onmogelijke opgave. Wij zullen ons inzetten voor een duurzame oplossing."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant