Afbeelding

Vogels hebben het moeilijk

Algemeen 20 keer gelezen
UDEN - Nederland gaat momenteel gebukt onder een langdurige vorstperiode. Het is wintertijd en een groot deel van onze broedvogels heeft de wijk genomen naar oorden met een milder klimaat. Hun plaats is de afgelopen maanden ingenomen door gevederde vrienden uit de noordelijke landen. Samen met de in ons land achterblijvende soorten proberen zij dagelijks hun kostje bij elkaar te scharrelen. En dat valt voor een aantal van hen niet mee.

[image=82752]

Door de aanhoudende vorst krijgen sommige vogels het moeilijk. Vooral watervogels kunnen niet of in mindere mate aan voedsel komen. Maar ook de vogels rondom huis kunnen nu wat extra aandacht gebruiken. Vogels hebben een razendsnelle stofwisseling. Vissen, reptielen en zoogdieren kunnen enkele dagen zonder eten, maar voor een vogel kan één dag zonder voedsel al fataal zijn. Voordat de winter aanbrak hebben de (meeste) vogels een vetreserve opgebouwd door extra veel te eten. Maar bij strenge winters raken de vogels al gauw door deze vetreserves heen en is hulp van de mens geen overbodige luxe. Het bijvoederen kan in zo’n geval helpen.
Het is praktisch om een of meerdere voederhuisjes of -tafels in de tuin of op het balkon te hebben. Bij voorkeur wordt alleen ’s morgens bijgevoerd, zodat de voerplaats ’s middags leeg is. Het voer mag niet nat worden of bevriezen. De plaats van de voedertafel, of een schoongemaakt stukje grond, wordt zodanig gekozen dat de vogels ongehinderd aan en af kunnen vliegen, waarbij ze niet door katten gestoord kunnen worden. De vogels kunnen worden bijgevoerd met stukjes brood, fijngesneden kaaskorstjes, strooizaad, rot fruit, krenten of rozijnen, pinda’s en mezenbolletjes. Een gevarieerd voedselaanbod heeft een grote aantrekkingskracht op vele soorten vogels, waaronder kool- en pimpelmees, merel, vink, groenling, roodborst, heggemus etc. Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt, of margarine en andere olieproducten. Zeer fijn gestampt ijs of een bakje lauw water, waarin een schep suiker is opgelost, doen uitstekende diensten om de dorst te lessen. Zorg ervoor dat de vogels er niet in kunnen baden. Bevroren vleugels, poten en staart is het gevolg. Maak de voedertafel regelmatig schoon om besmetting te voorkomen. Wanneer de vogels het voer eenmaal hebben gevonden is het vaak een drukte van jewelste op en bij de voedertafel.
[image=82751]
[image=82753]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant