Afbeelding

Weddenschap: 'Maak Oss 't groenst'

Column 28 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=52584]

Ik was vroeger strontjaloers op Sinterklaas. Omdat hij precies wist waar de stoute meisjes woonden. Verder vond ik de Spaanse bisschop nogal “schijnheilig”. Hij zei wel van alle kinderen evenveel te houden, maar rijkere kinderen kregen altijd de grootste cadeaus!? Nee, Sint was een VVDer! Jarenlang had ik gezeurd om dezelfde step als mijn buurjongetje had. Pas na 5 jaar smeken kreeg ik hem, maar de volgende dag kwam de buurman de step meteen weer ophalen. Vind je het gek dat ik dacht dat Sinterklaas uit Oss kwam. Ga maar na: hij werkte overwegend ’s nachts, had geen duidelijke bron van inkomsten, en bleek ook nog ’s vermomd!? En oh ja, hij had een ongelofelijke hoeveelheid zwartwerkers in dienst. Nee, dat typ kwam uit Oss, dat stond vast.

Ik kwam een keer een Engelsman tegen die enorm aan het opscheppen was over de criminaliteit in Birmingham. Bij de bouw van winkelcentra en stadions werden daar kickboksers en bodyguards standaard in het beton van de funderingen gegoten, voor de stevigheid, twee van de drie huurmoordenaars had RSI aan zijn wijsvinger en bij gebrek aan brandbaar materiaal staken de Engelse pyromanen nu zelfs elkaar aan. Na zijn betoog haalde ik nonchalant mijn schouders op: “Can be, but Oss is the WORST!”

En zo is het: Boekel is het veiligst, Keent het natst, Herpen het ziekst (of is dat toch MRSA-Boxmeer?), Loosbroek het Lunenburgst, Uden het groenst … en Oss is de worst!
Volledig achterhaald, al die stereotypen, moet de Groenlinks-fractie in de gemeenteraad van Oss hebben gedacht. Waarom krijgen wij altijd de zwarte piet toegeschoven? “Oss kan toch ook de groenste worden”?! Waar ze dat idee vandaan haalden weet ik niet. Er bestaat inderdaad een snackbar op De Heuvel waar de smaakpolitie onlangs een volledig groene diepvries aantrof, en op basisschool Don Bosco zijn zelfs enkele onderwijzers nog groen achter de oren, maar wat verder groen is aan Oss …??

Wethouder Iding vond het echter een leuk idee en ging mee met het Ontgroeningsplan voor Oss. Sterker nog, als hij in de komende jaren voor Oss GEEN nominatie voor “Groenste Stad van Nederland” in de wacht sleept, dan gaat hij een dagje met de plantsoenendienst meewerken. Zo zou je bijna gaan hopen op een mislukking, niet? Maar mocht het onverhoopt toch lukken, dan vind ik ook dat er in Boekel wat meer vandalisme moet gaan plaatsvinden, in Uden moeten er ’s wat meer mensen ziek worden en de Loosbroekse familie Lunenburg moet massaal verhuizen naar de uiterwaarden van Keent.

Een stereotiep weekend gewenst door...

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant