Afbeelding

Muur keert terug in Mariaheide

Column 4 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=62095]

Vraag een kind wat 4 plus 6 is en je krijgt als antwoord: RTL en SBS. Tegen de klok in lopen kunnen ze niet meer, met al die digitale horloges. Calvijn? Dat is toch die man van de onderbroeken. En Jeanne d’Arc? Dat weet ik, dat was de vrouw van Noach, toch ? Tja, Sinterklaas weet het, ik weet het en jullie lezers weten het ook: Kinderen zijn dom. En ik kan dat hier best neerschrijven want het enige dat de jeugd leest zijn “hullie ijge SMSberigjes vol stome spelfauten”. Nee, als hun hersenen van chocola zouden zijn, zou je er nog geen M&M mee kunnen vullen.
En hoe komt dat nou dat al die jonge gastjes tegenwoordig het IQ hebben van een fabrieksaardappel? Waarom zijn de hoofden van de jongeren vandaag de dag even leeg als het adressenboek van een analfabeet? Nou, dat komt … door de herrie. Ja, heel simpel. Door al dat kabaal en gestamp van hun MP3spelers krijgen hun hersenen niet eens de kans om iets te doen. Kaboem kaboem! Atheïsten lusten geen thee, kaboem kaboem, en een middeleeuwse martelkamer, dat moet een huiskamer zijn geweest zonder stereo-installatie. Kaboem! Einde denkproces.

Er is vreemd genoeg maar één ding geestdodender dan lawaai. En dat is … stilte. Klinkt gek, niet? Maar toch is het zo. Kijk maar naar Mariaheide. Tot voor kort was dat een gewoon Brabants dorpje. Met, zoals het hoorde, een overvolle provinciale weg dwars door het centrum heen. Babyfoons stonden er op windkracht tien en dorpsgeheimen werden in elkaars oor geSCHREEUWD! Maar die goede oude tijd is voorbij. Verderop werd de A50 aangelegd en de stilte sloeg toe. In het begin leek die rust nog aangenaam, maar al na een week melden zich de eerste stilteslachtoffers in het Veghelse ziekenhuis Bernhoven. “Dokter, ik kan er niet meer tegen. Ik wil claxons en geraas!” Afgelopen zomer werden nog twee Heise patiënten naar New York gestuurd voor een concert van AC/DC, om weer een beetje tot rust te komen. Maar dat je het niet oplost met een sporadisch reisje bleek deze week. Voor de ingang van de kerk werd namelijk door de inwoners “vrijwillig” een muur gebouwd. De bedoeling lijkt duidelijk: “Als wij hier zelf een geluidswal bouwen komt de herrie misschien ook weer terug”. Aanstaande zaterdag zal de dorpsraad op deze klaagmuur onder OORVERDOVEND TUMULT de vlag gaan hijsen. (En hijsen dat kunnen ze, in Mariaheide. ) Of men ook in januari op het rockfestival Monsters of Mariaheide twee minuten stil zal staan bij de Heise stilteslachtoffers kwam mij nog niet ter ore.

Een geestdodend weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant