Afbeelding

Oss, Uden en Veghel samen 'AS 50'

Column 26 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=58437]

Maandagochtend. Ik zie een man bovenop het viaduct over de A59 bij Rosmalen. Hij staart naar beneden. Depressief. Als een kannibaal bij een tekort aan missionarissen. Als een galeislaaf die net heeft gehoord dat de zoon van de baas die middag achter de boot komt waterskiën. Echt, een stukadoor in een dartcentrum voor slechtzienden kijkt vrolijker. Het blijkt een supporter van FC Den Bosch te zijn. “Verliezen van TOP OSS is erger dan doodgaan”, zegt hij teneergeslagen. “Onzin, hoezo dat?”, vraag ik. “Nou, als je dood bent, hoef je de volgende dag in ieder geval NIET naar je werk in Oss.” En dat klopt.

Afgelopen maandag had je als Boschenaar niets te zoeken in Oss. En op dinsdag ook niet want toen kondigde burgemeester Klitsie een samenwerkingsverband aan met Uden en Veghel: de zogenaamde “As 50”, als tegenwicht tegen de Brabantse B5, waarin Den Bosch zijn partijtje mee blaast. “Ha ha, lekker puh! Wat jullie doen, kunnen wij ook.”, moet Klitsie gedacht hebben. En de andere burgemeesters vulden deze gedachte aan met gloedvolle woorden over “nieuwe infrastructurele kansen, bedrijventerreinen en een prachtig regionaal arbeidspotentieel”.

Ik weet, het beleidsstuk (reclamefolder) moet nog uitkomen, maar ik hou mijn hart vast. Ons buurtschap Slabroek ligt namelijk in het centrum van deze nieuwe stedenband. En Slabroek is nou nog een klein frotdurpke. Onze straatverlichting dimt als ik me elektrisch ga scheren, de nachtwinkel sluit al om half drie ’s middags en mocht je bij ons ooit zijn aangehouden dan kwam dat omdat de politie zich eenzaam voelde. Maar hoe lang nog? Wat gebeurt er met Slabroek nou we ons ineens in het brandpunt van deze “As 50” bevinden? Hoe lang duurt het voor we hier uitkijken op de felgekleurde golfplaten van een distributiecentrum?

Onzin Mark, de kans is groter dat Koos Alberts de Keienloop wint … dat de Venus van Milo weer opnieuw met nagelbijten begint! Oh ja? Dat zeiden ze ook tegen de bewoners op Hengstheuvel, toen het ging over de locatie van het nieuwe Bernhovenziekenhuis. Maar nog geen jaar later werden 20 gezinnen zonder pardon hun huis uit gezet. En dat terwijl ze verderop langs de A50 slechts een autosloperij hadden hoeven slopen. Maar ja, voor de Ossenaren op weg naar de polikliniek zou dat 38 seconden langer rijden betekenen, en dat was blijkbaar onacceptabel. Geloof jij het? Nee, hou die beleidsmakers in de gaten!

Dus, als je mij op het Slabroeks ecoduct boven de A50 ziet staan, rij dan rustig door. Ik observeer enkel de economische ontwikkelingen. En zoek alvast ophangpunten voor ons spandoek.

Een felgekleurd weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant