Afbeelding

Gennepse automobilisten niet in de fout

Column 23 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=52584]

“Hee scheids, een pilsje kun je straks wel op je buik fluiten! Je bent niet goed bij je snik, man!”...

Ooit langs een voetbalveld gestaan? Moet je ’s doen, en dan bij voorkeur als er op gespeeld wordt. Maakt niet uit of dat bij het Zeelandse Festilent, N.L.C. ’03 uit Lith of bij de Vorstenbosche Boys is, je blijft lachen, gegarandeerd. En dan heb ik het niet over het spel, maar over de supporters. “Nou Avesteijn, zet je borst maar schrap!!” “Oeoei, tegen de paal. Dat was een nippertje op z’n kant!” Voor mij, als liefhebber van vreemd taalgebruik, is dat smullen. Iedere vreemde zin die ik hoor, kriebel ik meteen in mijn agenda. Zo lees ik ook een krant. Met mijn pen en agenda in de aanslag.
Hieronder de top 3 van het afgelopen regionale nieuwsjaar.
1. “Bossche prostitutie gaat 5 dagen plat.”
2. “Skinheads vliegen elkaar in Uden in de haren.”
3. “Cuijkse bingowinnaar gaat met broodrooster strijken.”

Ik doe ook ieder jaar mee met de verkiezing van Het Woord van het Jaar. Deze keer was mijn favoriet het woord “wiiitis” (blessure die is ontstaan na overmatig gebruik van je nintendo). Maar “duyvendakken” (iemand afrekenen op zijn verleden) of “bankendomino” (nieuw financieel spel uitgevonden in de VS) hadden van mij ook mogen winnen. Maar hét woord van 2008 werd dus “swaffelen”. Het betekent, (ik citeer): “het laten slingeren van je piemel”. Tja, nou ben ik zelf nogal slordig, maar dat is me gelukkig nog nooit overkomen. Stel je voor … Ik heb net opgetreden in zaal de Eendracht in Gemert. Moe maar voldaan kom ik terug in mijn kleedkamer en wil me omkleden. Er wordt aangeklopt. Het is een technicus die bedremmeld vraagt: “Eh …Mark, ik was zojuist het podium aan het aanvegen …maar … ben je dit gevalletje zojuist verloren?” Brrrrr …. Nee, “swaffelen” is een onzinnig woord en haalt het niet bij “bokitoproof”, de winnaar van 2007.

Ik heb er dit jaar ook twee ingestuurd. Beiden synoniemen voor de drinkende rijder. Het woord “alcomobilist” lag wellicht voor de hand …maar met de “KATJA” (Knalt Apezat Tegen Je Aan) als tegenhanger van de BOB, dacht ik toch hoge ogen te gaan gooien. Maar wat bleek, sinds kort is de Hollandse traditie van dronken-achter-het-stuur-kruipen overboord gegooid. Met als dieptepunt Gennep: Afgelopen weekend bleek daar van de 213 gecontroleerde automobilisten geen ééntje dronken. Jammer, dus geen Dikke Van Dale voor mij. Dankjewel Gennep. Mocht je me daar met nieuwjaar zien “swaffelen” dan weet je waarom.

Een op-je-buik-fluitend weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant