Afbeelding

Kunstmest bij de kapper

Opmerkelijk 39 keer gelezen
OSS – Groeien de planten in uw tuin of kas niet naar behoren? Dan de schaar erin! Nee, niet in uw flora, maar in uw haar: dit blijkt namelijk uitstekende kunstmest te zijn.

[image=82911]

We hebben het allemaal: haar. De kapper v/m is de enige, die er geen moeite mee heeft om dag in, dag uit met zijn of haar handen in het haar te zitten. Als het eenmaal is geknipt en opgeveegd, verdwijnt het haar als afval in de kliko. En dat is zonde, als we Valtcho Zheljaskov mogen geloven. Deze onderzoeksleider van de Mississippi State University is ervan overtuigd, dat menselijk haarafval dé kunstmest van de toekomst is.

Blokjes
Samen met zijn collega’s verwerkte Zheljaskov mensenhaar uit verschillende kapsalons tot kleine blokjes. Die werden vervolgens gebruikt bij het bemesten van sla en andere tuinbouwplanten. Omdat planten stikstof kunnen onttrekken aan het ontbindende haar, blijkt het een zeer geschikt alternatief voor kunstmest. En dat is goed nieuws, aangezien de productie van kunstmest veel energie kost en tevens schadelijk is voor het milieu.

Kapperszaken
Dit opent wellicht perspectieven voor kapperszaken, om op een verantwoorde manier van hun haarafval af te komen en er wellicht een zakcentje aan over te houden. Bedrijfsleidster Gaby van de Meerendonk van Freestyle Kappers in Oss ziet het wel zitten om haarafval in te zamelen om er mest van te kunnen maken: ”Wij gooien sowieso niet al het afgeknipte haar weg. Haar dat langer is dan tien centimeter, wordt door ons verzameld om te worden hergebruikt in pruiken.” Ook Pascal van Lith van Hoepelman Kappers, met onder meer vestigingen in Oss en Heesch, vindt de nieuwe bestemming voor haarafval wel grappig: ”En zeker als het milieu erbij gebaat is, zouden wij daar best wel aan mee willen werken.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant